Extinderea sălii de sport de la Şcoala Generală nr.5, motiv de dispută între Primărie şi Inspectoratul Şcolar

Extinderea sălii de sport de la Şcoala Generală nr.5, motiv de dispută între Primărie şi Inspectoratul Şcolar

Primăria Municipiului Arad va asigura lucrările de extindere a sălii de sport de la Şcoala  Gimnazială nr.5 cu fonduri europene. Anunţul a fost făcut, vineri, de primarul municipiului Arad înaintea şedinţei de Consiliu Local Municipal.

„Inspectoratul Şcolar a ratat încă o dată să ne demonstreze că e serios şi ne-a arătat de fapt că nu face nimic pentru învăţământul arădean. Există bani europeni pentru investiţii  învăţământ, dar pe ei nu-i interesează. Ne-au solicitat toamna trecută să preluăm noi mai multe din investiţiile lor începute cu bani de la bugetul de stat, dar i-a interesat atât de tare soarta acestor investiţii că nu ne-au transmis documentele pe care trebuiau să ni le dea nici până acum. Aşa se face că, din păcate pentru Arad, Primăria n-a avut posibilitatea să mai aplice pentru fonduri europene decât pentru acest unic obiectiv. De altfel am văzut cât de puţin le pasă de învăţământul din Arad recent, cu ocazia vizitei ministrului Educaţiei, care a refuzat o discuţie cu primarul. Noi demonstrăm că dacă există preocupare reală să faci ceva pentru învăţământ, se poate face. Dar inspectorul şcolar general, dl.Mladin cu gândirea lui de stânga şi cu patronajul deputatului PSD Măduţa, a arătat din nou cât de puţin îl interesează să facă ceva pentru Arad”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Proiectul pentru realizarea extinderii sălii de sport a fost realizat de şcoală şi, iniţial, Ministerul Educaţiei a promis finanţarea investiţiei. Aceasta a fost însă blocată deoarece fondurile necesare nu au mai fost alocate în bugetul ministerului.

Primăria a reuşit să obţină fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2007- 2013 şi de asemenea va asigurara cota de co-finanțare necesară pentru a duce la bun sfârşit investiţia de extindere a sălii de sport. Valoarea totală a lucrărilor este de 1,5 milioane de lei. Din punct de vedere tehnic, extinderea sălii de sport se face pe verticală şi constă în adăugarea unui etaj şi a unei mansarde clădirii existente. Suprafaţa desfăşurată totală după extindere va creşte de la 301,16 metri pătraţi la 870,66 metri pătraţi.

Reacţia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Arad nu a întârziat să apară. La scurt timp după afirmaţiile făcute de edilul-şef, IŞJ Arad a remis un comunicat de presă în care îşi exprimă punctul de vedere:
Referitor la proiectul de extindere a sălii de sport de la Şcoala Gimnazială nr.5 Arad, precizăm faptul că ISJ Arad s-a implicat în obţinerea de fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, în vederea întocmirii documentaţiilor tehnice, care au stat la baza licitaţiei publice de achiziţie de lucrări, licitaţie realizată de unitatea şcolară şi finalizată cu un contract de execuţie care a stat la baza documentaţiei depuse în vederea obţinerii de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, domeniul major de intervenţie 3.4. – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Primăria Municipiului Arad nu a făcut altceva decât să încheie un parteneriat cu unitatea şcolară şi să asigure o co-finanţare în procent de 2%, din valoarea proiectului. Menţionăm că parteneriatul a fost încheiat în conformitate cu cerinţele Ghidului solicitantului aferent POR.

În ceea ce priveşte afirmaţia că „Inspectoratul Şcolar a ratat încă o dată să ne demonstreze că e serios şi ne-a arătat de fapt că nu face nimic pentru învăţământul arădean”, precum şi declaraţia că Inspectoratul nu a trimis documentele necesare Primăriei Municipiului Arad, în vederea preluării de către aceasta a investiţiilor, precizăm faptul că ISJ Arad a solicitat, prin adresa nr. 3018/1,2,3,4/28.10.2013, preluarea a 4(patru) obiective de investiţii(Colegiul Tehnic „A.Vlaicu” Arad, Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad, Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „C.Iacob” Arad, Liceul Teologic Penticostal Arad), iar Primăria a transmis confirmarea pentru preluarea primelor trei obiective, prin adresele nr.70057/11.12.2013, respectiv nr.13809/05.03.2014. Documentele pe care ISJ Arad avea obligaţia să le transmită către Primăria Municipiului Arad, ca urmare a confirmării, au fost trimise, în parte, restul necesitând timp pentru realizare, în condiţii care nu depindeau în totalitate de ISJ(exemplu: devizele generale, recalculate la stadiul fizic actual al investiţiei, necesitau timp pentru inventarierea lucrărilor executate şi stabilirea restului de executat, din partea proiectantului).

Menţionăm că solicitarea făcută de ISJ către Primărie a avut la bază prevederile Legii nr.1/2011 – Legea Educaţiei Naţionale, Art.105, alin.(2), lit.a, potrivit cărora finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ – teritoriale, pentru lucrări de investiţii, reparaţii capitale, consolidări. De asemenea, potrivit Art.112, alin.(2) terenurile şi clădirile unităţilor de învăţământ preuniversitar fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale.
Primăria, cu toată bunăvoinţa de care afirmă că dă dovadă, nu putea să depună documentele pentru obţinerea de finanţare din fonduri europene prin POR 2007 -2013, deoarece cele trei proiecte de investiţii menţionate mai sus nu puteau fi eligibile, conform prevederilor din Ghidul solicitantului, deoarece licitaţiile şi contractele pentru aceste proiect au fost încheiate de ISJ Arad, ca unitate subordonată Ministerului Educaţiei Naţionale. Prin programele de finanţare POR Comunitatea Europeană nu finanţează entităţi ale administraţiei publice centrale.

Toate aceste informaţii au fost transmise în cadrul seminarului de informare şi instruire privind lansarea Ghidului solicitantului, care a avut loc în 17.03.2014, organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională, Regiunea Vest, România, la Consiliul Judeţean Arad, la care a participat reprezentantul Primăriei Municipiului Arad, alături de reprezentantul ISJ Arad şi de reprezentanţii primăriilor şi unităţilor şcolare. Mai mult decât atât, în cadrul seminarului s-au adresat întrebări referitoare la eligibilitatea contractelor de lucrări încheiate de către ISJ Arad, pentru investiţii la unităţile şcolare din municipiu şi judeţ, iar reprezentanţii Agenţia pentru Dezvoltare Regională, Regiunea Vest, România au evidenţiat că acestea nu sunt eligibile.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a făcut demersurile necesare şi propuneri către M.E.N. pentru a interveni pe lângă Ministerul Dezvoltării în vederea introducerii în Ghidul solicitantului a prevederilor care să permită eligibilitatea  proiectelor(contractelor) încheiate de inspectoratele şcolare.

În concluzie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad consideră  că face tot ceea ce depinde de el pentru îmbunătăţirea condiţiilor din unităţile de învăţământ.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad îşi exprimă  disponibilitatea de a clarifica cu Primăria Municipiului Arad orice informaţie legată de acest subiect.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.