Mona Nicoară, directorul artistic și co-fondator al festivalului, predă ștafeta, după cinci ani în care expertiza ei curatorială a cimentat profilul Festivalului internațional de film documentar fARAD.
Identitatea participativă și intelectuală a evenimentului, profilul experimental și îndrăzneț al temelor și programării, calitatea invitaților și, nu în ultimul rând, inițierea și coordonarea Laboratorului fARAD s-au datorat în foarte mare măsura Monei, care alege acum noi provocări profesionale.
Noul director artistic fARAD este Dimitris Kerkinos, o voce recunoscută în industria filmului european și un foarte experimentat curator de film documentar. Implicat de 20 de ani în echipa Festivalului Internațional de Film de la Salonic, Dimitris programează din 2002 secțiunea Balkan Survey, rezervată celor mai importante filme din regiune, și a organizat de-a lungul anilor numeroase programe speciale, printre care retrospective dedicate filmului românesc și cineaștilor Alexandru Solomon și Mircea Daneliuc. Dimitris este totodată directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic și autor a numeroase eseuri cinematografice și monografii de specialitate. În 2019, Dimitris a fost membru în Juriul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.
Desfășurată între 2-6 octombrie 2019, cea de-a șasea ediție fARAD aduce pe ecrane, ca în fiecare an, o selecție de filme care explorează diverse forme cinematografice de reprezentare a realității, reunite sub tema Harta și Teritoriile.
„Programul este asemănător unui jurnal de călătorie, inspirat de spațiul locuit, ca domeniu al interacțiunii umane. Fie că vorbesc despre mari centre urbane, mici zone rurale sau, pur si simplu, despre teritorii în care oamenii își duc existența, filmele selectate construiesc o reflectare complexă a relațiilor dintre oraș, spațiu, arhitectură, urbanizare, geografie și societate”, spune Dimitris Kerkinos, completând: „Parafrazând celebra sintagmă a lui Le Corbusier, care vedea casa ca pe o mașină de locuit, am putea spune că și orașul este, la rândul său, o mașină de locuit; întrebarea este cum îl ocupă oamenii și cum intră în relație cu el și, mai ales, cum acest habitat specific modelează mentalități, valori și moduri de gândire?”
Programul integral al festivalului va fi anunțat la începutul lunii septembrie pe www.farad.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.
„Gândit la început strict ca un festival de film documentar cu profil aparte, fARAD devine tot mai mult un spațiu de profesionalizare și de sensibilizare a publicului din Arad pentru filmul de artă, dar și un loc de întâlnire, de dezbatere, de confruntare de idei despre felul în care arta reflectă aceste vremuri, tot mai provocatoare moral și existențial, pe care le trăim”, declară Corina Șuteu, președintele festivalului.
Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu).
Lasă un comentariu