Fast food-ul: MINUNE în lipsă de timp sau MOARTE la pachet?

Fast food-ul: MINUNE în lipsă de timp sau MOARTE la pachet?

Fast food este termenul care se referă la mâncarea preparată rapid și care este servită în restaurantele de specialitate.

Deşi la îndemână în zilele aglomerate, mâncarea de tip fast-food concentrează un număr exagerat de calorii într-o cantitate mică de produs. În plus, caloriile provenite în principal din zahăr şi grăsimi nu asigură un aport de vitamine şi minerale. Cele mai populare produse de tip fast-food sunt hot dog-ul şi hamburgerul, care conţin, de regulă, carne din provenienţă dubioasă, bogată în grăsimi saturate şi nitriţi.

America și Europa se confruntă cu ceea ce specialiștii au început să denumească „epidemie de obezitate”, iar țara noastră nu face excepție. Un al treilea român este supraponderal sau, mai grav, obez. Cauzele, spun medicii, sunt multiple: mâncăm haotic, de multe ori din cauza programului, alegem alimente mai ieftine și nu neaparat mai hrănitoare și tindem să înlocuim mâncărurile pregatite în familie cu snacks-uri sau cu produse de tip fast-food. În plus, mai puțin de 2% din români practică un sport cu regularitate, demonstrează datele obținute până acum de autorități prin intermeniul Programului Național de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației.

În numele științei, dar și al show-biz-ului, Morgan Spurlock, regizor, producător și scenarist TV, și-a propus să atragă atenția asupra cantității și calității meniului americanului de rând, printr-un experiment ieșit din comun. A dorit să afle cum ii va reacționa organismul dacă, timp de 30 de zile, va consuma doar alimente de tip fast-food și va accepta o porție mărita de fiecare data când angajații restaurantului ii vor sugera acest lucru. Specialiști în nutriție, boli cardiovasculare și interne i-au monitorizat în permanență starea de sănătate și, susține el, au încercat chiar sa-l determine să renunțe. Potrivit documentarului, după „luna fast-food” Spurlock s-a îngrășat 11 kilograme, a început să se simtă deprimat, colesterolul ii crescuse mult, ficatul începuse sa ii semene cu cel al unui alcoolic și avea chiar aritmie cardiaca.
Teoria lui Morgan Spurlock nu e întru totul corectă, crede profesorul suedez Fredrik Nystrom, de la Universitatea din Linkoping, specialist în endocrinologie și boli metabolice. Un studiu similar realizat de echipa condusă de el a avut concluzii ușor diferite. La finalul celor 30 de zile, cei 18 studenții participanți cântăreau, într-adevăr, cu 5 pana la 15% mai mult și se simțeau extrem de obosiți. Totuși, pentru multi dintre ei, probleme la ficat au început să se amelioreze după cea de-a treia săptămână, semn că organismul începuse sa se adapteze meniului.

Lucruri pe care nu le știm!

Primele restaurante fast food au apărut în China în jurul anului 25 d.Hr. și serveau tăiței.

În Evul Mediu, cel mai popular fel de mâncare gata preparata era plăcinta din organe.

La ora actuala sunt 196 de țări în lume. McDonald’s are restaurante în 119 dintre acestea.

1 din 8 americani a fost cândva angajat la McDonald’s

Singurul continent din lume pe care nu există un lanț de fast food este Antarctica.

Acele imagini pe care le vezi în reclame sunt photoshopate – este nevoie de doua ore pentru a face un burger sa fie apetisant pe pozele de promovare.

Colonelul Sanders este cel care a inventat o rețetă secretă pentru învelișul crocant al puiului de la KFC. Rețeta originală cu 11 ierburi și condimente încă exista și este păstrată într-un seif.

1 din 4 mostre de carne testata din fast food-uri conține bacterii care sunt imune la medicamente.

Uneori, un singur hamburger poate contine carne de la 100 de vaci. Acest lucru se intampla pentru ca este facut din resturile care raman dupa procesarea carnii.

In bucatariile fast food-urilor foarte multe persoane urmeaza regula de 10 secunde: daca a cazut mancare pe jos, ai 10 secunde la dispozitie sa o ridici pana sa fie atinsa de bacterii.

Casierii au interzis in a iti spune cate calorii are un fel de mancare. Acestia sunt antrenati sa zica: „Toate informatiile sunt mentionate pe site.”

Un cheesburger de 200 gr are in jur de 600 de calorii. Un hamburger are putin sub acest numar. 100 gr de cartofi prajiti au 350 de calorii. Ca sa scapi de caloriile acumulate in timpul unui pranz format dintr-un hamburger, o portie de cartofi prajiti, un milkshake si un suc trebuie sa alergi 60 de minute fara oprire, la viteza sustinuta.

Acele semne de gratar de pe burgeri nu sunt reale. Sunt „puse” din fabrica pentru a iti da impresia ca produsele sunt gatite pe grill.

Uneori, in produsele fast – food sepune sirop de porumb pentru ca este un indulcitor ieftin. In plus, acesta declanseaza o reactie chimica in organism care ne face sa ne dorim mai multa mancare nesanatoasa.

Sandvisurile cu oua contin de cele mai multe ori prafuri si proteine amestecate impreuna astfel incat sa para o omleta.

Bauturile racoritoare sunt realizate din sirop si apa; aceste produse sunt cumparate cu doar cativa centi de companiile de fast food.

Produsele din pui sunt obtinute de cele mai multe ori din oase si resturi amestecate intr-un malaxor.

Nici salatele din lanturile de fast food nu sunt intotdeauna ceea ce par. Uneori sunt tratate cu tot soiul de substante chimice pentru a le pastra aspectul proaspat mai mult timp. In plus, trebuie sa fii foarte atent la sosurile pe care le comanzi. Acestea pot contine aproape la fel de multe calorii ca un hamburger.

Daca vrei sa comanzi cartofi prajiti proaspeti, comanda-i fara sare. Asa vor fi nevoiti sa iti faca unii noi; apoi tu poti adauga sare fara nicio problema.

Sosul de chilli este facut cu resturi de carne tratate cu dioxid de siliciu ca sa isi pastreze mai mult timp aspectul apetisant.

Daca restaurantul fast food la care manaci de obicei are si produse de patiserie, ar fi bine sa nu le mai comanzi dupa-amiaza. Acestea sunt facute (sau decongelate) dimineata si pana seara ajung aproape necomestibile.

Blatul de pizza nu este proaspat facut ci ajunge congelat in restaurant. Inainte de coacere, este dat cu foarte mult ulei si un agent care nu permite sa se lipeasca de suprafata incinsa.

In mod normal, produsele fast food sunt tinute pentru scurt timp pe un cuptor cald. Atunci cand suna alarma, inseamna ca timpul in care au putut fi consumate a expirat si trebuie aruncate. Acest lucru nu se intampla intotdeauna si poti primi mancare veche fara sa iti dai seama.

Potrivit Daily Mail, un barbat a cumparat un hamburger in 1999 si l-a pastrat timp de 14 ani. Hamburgerul arata inca binisor.

In 1970 peste 6 miliarde de dolari au fost cheltuiti pe mancare fast food. Astazi, oamenii cheltuiesc aproape 200 de miliarde de dolari.

Pana si restaurantele din acelasi lant pot avea diferite standarde de curatenie si calitate. In mare parte depinde de manageri.

Angajații fast food sunt obligați să poarte mănuși când prepară mâncarea, însa aproape nimeni nu respecta aceasta regula.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.