Filiala Arad a Confederației Patronatul Român solicită autorităților revizuirea de urgență a Legii antifumat

Filiala Arad a Confederației Patronatul Român solicită autorităților revizuirea de urgență a Legii antifumat

Filiala Arad a Confederaţiei Patronatului Român atrage atenţia asupra consecințelor economice nefaste ale Legii antifumat și solicită autorităților statului revizuirea acesteia.

„Trebuie precizat de la început că majoritatea localurilor din România (restaurant, baruri, cluburi, pub-uri, săli de evenimente etc.) se află la parterul sau subsolul locuințelor, context în care trebuie avut în vedere faptul că peste 85% dintre acestea nu pot dispune de terase proprii, astfel încât sigurele locuri de fumat vor fi, de fapt, pe trotuarul din fața localurilor. Această situație crează mai multe probleme şi aici putem începe cu faptul că în majoritatea covârșitoare a cazurilor trotuarul nu oferă spațiun necear pentru amenajarea unui loc de fumat iar dacă acesta poate fi făcut, oricum libera trecere a pietonilor va fi obstrucționată într-o măsură mai mică sau mai mare. Totodată, supraglomerarea zonelor special amenajate pentru fumat va conduce, implicit, la tulburarea liniștii publice (cu atât mai mult cu cât majoritatea localurilor sunt în centrul orașelor, în zone deja aglomerate)”, se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Patronatului Român.

„În prezent, prin Legea antifumat nu a fost dat și temeiul legal pentru construirea unor zone special amenajate pentru fumători – în sensul că, pentru a nu discrimina clienții fumători, localurile au obligația de a constitui astfel de spații, dar nu și protecția vreunei prevederi legale. În acest context, trebuie avut în vedere și impactul estetic/urbanistic al acestor zone amenajate de fiecare local în parte”, se mai arată în comunicat.

În opinia reprezentanţilor Patronatului Român, alte consecințele previzibile ale aplicării Legii, în forma intrată în vigoare, sunt:

– Imposibilitatea mai multor localuri de a crea condiții clienților fumători;

– Scăderea consumului și intenției publicului de a petrece timpul liber în localuri;

– Interzicerea fumatului în totalitate va conduce, implicit, la micșorarea timpului petrecut de client în local, cu efecte asupra încasărilor;

– Dificultăți pe plan orizontal, întâmpinate de furnizorii de produse alimentare și alcoolice;

– Scăderea veniturilor la bugetul de stat, prin reducerea nivelului TVA, accizelor, impozitului pe profit aferente operațiunilor comerciale în discuție;

– Falimentul unui număr semnificativ de societăți din acest domeniu de activitate;

– Creșterea șomajului;

Privind toate aceste aspecte de natură socio-economică, Ioan Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţie Patronatului Român, a precizat: „Ceea ce legiuitorul nu a avut în vedere, la momentul formulării Legii nr. 15/2016, este faptul că, în condițile actuale singura zonă unde majoritatea localurilor îşi pot locuri pentru fumători este reprezentată de spațiul public/trotuar, ceea ce va impune costuri foarte ridicate și nenumărate aprobări (proceduri greoaie care vor aglomera și instituțile statului și vor bloca și activitatea localurilor până la obținerea acestora). Ca urmare, atât din considerente economico-sociale, cât și a celor de natură discriminatorie, Filiala Arad a Confederaţie Patronatului Român solicită, de urgență, revizuirea Legii nr. 15/2016”.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.