Final de CLM „condimentat” cu apelative alese: „Unii sunt mai sărmani la cap!” – crede primarul Falcă

Final de CLM „condimentat” cu apelative alese: „Unii sunt mai sărmani la cap!” – crede primarul Falcă

De două ședințe într-o singură dimineață au avut parte, azi, aleșii locali, semn că la Primărie chiar se muncește.

O ordine de zi generoasă și nu tocmai a ședinței ordinare a CLM programate pentru ora zece a făcut loc, în ultima clipă, unei extraordinare cu două proiecte de votat. Nu a fost o problemă pentru consilierii locali să se prezinte la vot cu o jumătate de oră mai devreme decât era programat inițial. După un vot rapid pe cele două proiecte care au determinat convocarea ședinței extraordinare din această dimineață, consilierii locali au avut timp chiar să ia o gură de aer în balconul Sălii Ferdinand, înainte de a intra, din nou, la vot în ședința ordinară. Au fost de toate pentru toți, astăzi, în consiliu. Noul consilier local Adriana Chirilov a depus jurământul preluând, astfel, mandatul lui Glad Varga. Momentul solemn și votul propriu-zis pe cele 21 de proiecte de hotărâre nu ar fi durat prea mult, însă eternele polemici dintre edilul-șef și unii dintre consilierii PSD au condus la discuții cu prelungiri și vorbe grele. S-a întâmplat la finalul ședinței, ca de obicei, la punctul diverse .

Buget pentru Capitala Culturală
De un vot unanim s-a bucurat proiectul de hotărâre privind „începerea preparativelor ce vor permite participarea municipiuluiArad la procedura de selecționare pentru obținerea titlului «Arad – capitală europeană a culturii 2021»”. În urma acestui vot favorabil, primarul Gheorghe Falcă a menționat că, începând de astăzi, pregătirile în acest sens intră în linie dreaptă. Cotizația pe care municipalitatea o va aloca bugetului de funcționare a Asociației „Arad Capitală Europeană a Culturii – 2021” va fi stabilită, potrivit spuselor edilului-șef, în următoarea ședință a CLM.

Proiecte mari, Opoziție mică
Doar două dintre proiectele supuse votului de azi au întâmpinat unele greutăți. Cei care s-au abținut, de pildă, de la vot atunci când a venit vorba despre implementarea sistemului de e-ticketing pe mijloacele de transport în comun din municipiu au fost: Lia Ardelean (PC), Marin Lupașși Gheorghe Săplăcan (PSD). Cei trei nu au scăpat netaxați de edilul-șef, care a profitat de momentul „diverselor” pentru a bate obrazul PSD. Potrivit spuselor lui Gheorghe Falcă, unii dintre reprezentanții formațiunii politice în CLM insistă să se pună contra proiectelor mari și frumoase ale Aradului, limitându-se la a se implica în proiecte mici.

Ținte cu învățăminte la „diverse”
Lucrurile au scăpat, însă, total de sub control la finalul ședinței. Controversatul drum de acces din vecinătatea blocului X 42, modul în care se derulează modernizările din zona pieței Mihai Viteazul, sistemul de e-ticketing pe mijloacele de transport în comun cu bani de la BERD (despre care primarul susține că reprezintă un bonus din partea băncii, însă Lia Ardelean crede că sunt parte a unui nou împrumut) sau atitudinea neadecvată a inspectorului școlar general în relația cu administrația publică locală au fost principalele motive de harță între primar, Gheorghe Lupașși, pe alocuri, Lia Ardelean.

„Unii sunt mai sărmani la cap!”
Ca de obicei, soluția în cazul drumului care îi deranjează pe locatarii blocului X 42 nu a fost identificată nici astăzi. Totuși, primarul susține că acel drum ar fi benefic pentru întreaga zonă, în ciuda informațiilor lui Gheorghe Lupaș, care semnalează o serie de incidente mărunte petrecute deja din cauza drumului cu pricina. În ceea ce privește modernizarea pieței Mihai Viteazul, edilul-șef informează că lucrările nu vor avea efecte negative asupra traficului, ba, dimpotrivă, vor asigura o circulație decentă și suficiente locuri în noua parcare supraetajată, cu plată. În plus, susține primarul, strada Cloșca va deveni, în viitorul apropiat, arteră pietonală la cererea locatarilor din zonă. În fine, bursele sociale pentru elevii arădeni care provin din familii nevoiașe nu sunt, potrivit primarului, problema administrației locale, ci a Guvernului. În ceea ce-l privește pe Claudius Mladin, șeful IȘJ, primarul Gheorghe Falcă și-a amintit de cea mai recentă polemică privind soarta a 30 de posturi din învățământ și le-a atras atenția aleșilor locali ai PSD: „Acest Mladin și mai cum îl cheamă, acest personaj vă face de râs în comunitatea învățământului. Primăria are și alte probleme decât să se uite ce face Mladin”. O nouă intervenție a lui Marin Lupaș pe același subiect s-a referit la lipsa de justificare a discuțiilor legate de învățământ în lipsa inspectorului școlar general. „Unii sunt sărmani la cap! Putem discuta sistemul de învățământ fără Mladin! De un an îl invităm la discuții în comisia de învățământ”, a fost replica primarului.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.