Focare de RUJEOLĂ în judeţul Arad! Copiii bolnavi NU AU FOST VACCINAŢI

Focare de RUJEOLĂ în judeţul Arad! Copiii bolnavi NU AU FOST VACCINAŢI

Cinci copii s-au îmbolnăvit de rujeolă şi alţi patru sunt suspecţi, potrivit autorităţilor medicale.
Copiii bolnavi sunt din Zărand şi Galşa iar cei în cazul cărora există doar suspiciunea de rujeolă sunt din Mânerău şi Covăsânţ.
Potrivit medicilor, este vorba despre copii care nu au fost vaccinaţi.
Printre primii care au reacţionat ca urmare a apariţiei focarelor de rujeolă în judeţul nostru s-a numărat dr. Adrian Wiener, de la Spitalul Clinic Judeţean Arad.
„Rata de vaccinare ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) în România e în continua scădere – 83% în 2015 pe întreg teritoriul țării, rata optima recomandată de OMS pentru ca focarele să nu devină epidemii, fiind de 95%. Ultima încercare a autorităților de a promova vaccinarea anti-HPV (vaccin care previne foarte eficient cancerul de col uterin) în țara cu cea mai mare incidență și mortalitate din cauza acestui tip de cancer din Europa a fost un fiasco”, a declarat Adrian Wiener.

Rata de vaccinare în judeţul Arad, apropiată de cea din lumea a treia!

„Din păcate Aradul are o rată de vaccinare ROR apropiată de lumea a 3-a: sub 70%. Dealtfel din multe puncte de vedere Aradul este se degradează. Mulți indicatori-socio-economici, sau care țin de indicele de dezvoltare umană tind să împingă Aradul spre mediana României. Aradul, deși văzut ca o poartă de ieșire spre Europa este un oraș fără efervescență socială, fără sesiuni de informare, fără dezbateri publice, decât în măsura în care aceste dezbateri pot fi contabilizate electoral. Suntem neinformați și letargici. Ca societate atomizați fără coeziune și solidaritate. Vectorii acestor coordonate esențiale ale unei societăți se află în penumbra politică, demoralizați sau lipsiți de substanță. Autoritățile își pierd credibilitatea în fața românilor. Am fost dezamăgiți frustrați, furați și mințiți de prea multe ori. Rujeola are cea mai mare contagiozitate dintre toate bolile transmisibile și azi asistăm la apariția de focare de rujeolă în județul nostru. În 2005 în România au fost 12.000 de cazuri de rujeolă din cauza sistării vaccinării timp de 6 luni. În epidemia din 2011-2012 13 copii au murit. Da, rujeola poate avea complicații fatale (pneumonia, encefalită)”, a atras atenţia dr. Adrian Wiener.

Atenţie: „Refuzul de a-ți vaccina copilul e un atentat la siguranța altor copii”

„Mă oripilez când văd atitudini echivoce, teorii ale conspirației sau afirmații iresponsabile în ceea ce privește vaccinarea. Nu există vreo descoperire în medicină care să fi salvat mai multe vieți. Poliomielita bate la ușile Europei din nou (cazuri recente în Ucraina și Israel). Rubeola a determinat în ultimii ani 50 de sindroame rubeolice congenitale soldate cu malformații grave auditive sau cardiace la copii. Tot mai multe cazuri de pertussis (tuse convulsivă, uneori cu forme grave). Nu e vorba doar de costurile enorme generate de boli care se pot preveni complet (ultimele epidemii de rujeolă și rubeolă au avut costuri de spitalizare 13 milioane de dolari) ci de suferință enormă gratuită. Refuzul de a-ți vaccina copilul e un atentat la siguranța altor copii, a copilului meu. Refuzul de a-ți vaccina copilul reprezintă încălcarea dreptului la sănătate a colegului său de clasă, a vecinului său”, a atras atenţia medicul arădean.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.