Fumatul ar putea fi INTERZIS COMPLET în instituţiile publice din România

Fumatul ar putea fi INTERZIS COMPLET în instituţiile publice din România

Fumatul ar putea fi interzis complet în instituțiile publice, la propunerea mai multor senatori PSD.

Potrivit Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, aflată în prezent în vigoare, în spaţiile publice închise, fumatul este permis numai în camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea unor condiţii obligatorii.

Astfel, camerele special amenajate pentru fumat trebuie să servească exclusiv fumatului, să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie care să asigure eliminarea fumului şi să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare.

Legea mai menţionează obligativitatea ca aceste camere să fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre următoarele indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Încăpere în care este permis fumatul” sau „Loc pentru fumat”, astfel încât orice persoană să poată fi avizată asupra faptului că numai în acel spaţiu se poate fuma.

Iniţiatorii proiectului arată, în expunerea de motive, că din ce în ce mai multe ţări europene adoptă legi tot mai stricte referitoare la interzicerea fumatului. În mai multe ţări membre UE, printre care Marea Britanie, Bulgaria, Irlanda, Letonia, Grecia, Spania şi Ungaria, fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, restaurante şi discoteci.

De asemenea, iniţiatorii precizează că în majoritatea ţărilor UE nu este permis fumatul, inclusiv în clădirile Parlamentului European.

Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Foto:  theproducersperspective.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.