Fumurile noastre toate…*

Fumurile noastre toate…*

„BUNĂ SARA, AM VENIT S-APRIND ŢIGARA”, va rămîne lait-motivul unui şlagăr agăţat în timp, timp în care fumatul era o stare de normalitate, un gest reflex, un viciu mascat de tabachere şi brichete de calitate, ce amplificau nesaţul… amatorilor de nicotină. Vorbim de anii în care în România puteai rezema bicicleta de fumul celebrelor ţigări ”Carpaţi” (mai ales fără filtru), ”Snagov”, Amiral” sau multe altele, alături de rarităţile americane în frunte cu nemuritorul ”Kent”, monedă de schimb hotelieră, concediu medical ori protocol universal. Vorbim de anii ’75-’85, ani în care fumatul nu era considerat neaparat un viciu,departe de a fi sperietoarea de astăzi. Poate şi ţigările erau altele… Vorbim de conţinut, nu de ambalaj… Ştiu că am abordat un subiect greu şi complicat în aceaiaşi măsură, dar nu pot rămîne inert fără a-mi prezenta pentru voi o opinie vis-a-vis de legea ce va interzice fumatul în toate spaţiile publice din România. Aşadar, să pipăim ”cam cum stă” treaba.

Din capul locului vreau să vă spun că nu cred în pseudo-sondajele făcute chipurile pe eşantioane de indivizi, care stabilesc, adevărat cu o oarecare aproximaţie, cîţi fumători sunt înrăiţi, cîţi … simpatizanţi, cîţi nu fumează dar ar… fuma sau cîţi fumează la mişto şi s-ar lăsa, plus alte tîmpenii de genul ăsta. Noi, publicaţie serioasă de pamflet, din faţă şi profil, nu ne putem alinia acestor aproximări discriminatorii…

În acest caz, posibil să fiu autorul ideal al acestui articol. De ce? Pentru simplu’ motiv că eu trăiesc rolul personajului sugerat, poftiţi, creat.

Dacă ar fi să scriu despre şchiopi, aş şchiopăta pe stradă, dacă ar fi să scriu despre beţivi, m-aş îmbata să fiu în ton cu starea şi subiectul, dacă ar fi să scriu despre fumători şi nefumători m-aş apuca de fumat, aş fuma cu pasiune şi romantism după care m-aş lăsa brusc, cu voinţă şi un alt fel de romantism… Pentru ultima experienţă, chiar sunt omul potrivit. Pînă acum vreo patru ani eram un fumător moderat spre exces în anturajul unor ocazii (o băută, un poker, alte…), dar, m-am lăsat brusc, de tot, definitiv şi… irevocabil, cu ţigări în casă, cu ţigări în buzunare, cu ţigări încă în… minte. Nu, nu sunt un munte de voinţă, nici un exemplu de urmat. Sunt doar un individ oarecare care a realizat că fumatul nu-i altceva decît o păcăleală temporară, un ”fum ninja” înşelător ce ascunde temeri, frustări, lipsa de ocupaţie sau cuvinte, grandomania gestului sau pur şi simplu o obişnuinţă oarecare.

Să nu ne îndepărtăm de subiect cu povestea experienţelor mele personale, oricum departe de matriţa ideală atît pentru fumători cît şi pentru nefumători. Respect în egală măsură fumătorii şi nefumătorii. Statul Român, unul latin, maleabil şi sensibil, ar trebui să facă exact acelaşi lucru.

Exemplele copiate din viaţa şi legile altor etnii sau state multinaţionale nu se potrivesc întotdeauna peste tot în lumea asta atît de diferită şi scintată de religii, obiceiuri sau cutume de trai. Corect să interzici fumatul în spaţiile publice închise (nu le mai enumăr) dar, să nu oferi fumătorilor localuri în care pot fuma chiar dacă beau una mică ori mănîncă ceva, seamănă a discriminare. Poate nu mă deranjează fumul şi halesc ceva bun şi ieftin într-un loc de fumători sau în cazul unui fumător… viceversa. Nu ştiu ce-i aşa greu de copciolit (înţeles). Ne comparăm cu alde Norvegia unde cînd fumatului i s-a tăiat coada fumau o mînă de oameni dintr-o sută? Neam de sportivi, domnule, alergări, schiuri,dîrdîieli, din astea… Salarii astronomice pentru noi şi peste alţi 2000 de ani după Cristosu’ nost’ de NECĂJIŢI FUMĂTORI ORI NU.

Dacă tot vreţi statistici reale, SUPORTAŢI PĂREREA UNUI PĂLMAŞ. DACĂ ŢIGĂRILE NU AR FI ATÎT DE SCUMPE, PROCENTUL FUMĂTORILOR AR FI CONSIDERABIL MAI MARE. Legea antifumat, de altfel una binevenită şi… sănătoasă este corectă şi de viitor, DAR TREBUIE SĂ ŢINĂ CONT DE OPŢIUNEA TUTUROR CETĂŢENILOR, CU TOŢI CONTRIBUABILI, CU DREPTURI EGALE LA BINE ŞI LA RĂU ÎNTR-O ŢARA CE NU POATE IMPUNE REGULI DRASTICE CÎTĂ VREME OFERĂ CONDIŢII DE TRAI SUBMEDIOCRE. Punct.

Opinia mea finală, nu că ar conta, este că legea antifumat este perfect venită, dar necesită mici şi forţoase revizuiri LA PĂRŢILE INTIME ŞI ESENŢIALE… De urmărit dragi cititori fu ori ne… fumători!

*… se vor risipi odată

Foto: youtube

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.