Eliminarea prevederilor privind impozitarea bacşişului este o decizie bună, însă astfel de experimente făcute pe nervii şi sărăcia oamenilor, într-o perioadă în care aceştia şi-au pierdut încrederea în guvernanţi, sunt inadmisibile, consideră senatorul liberal Constantin Traian Igaş.
Plenul Senatului a adoptat miercuri, 27 mai 2015, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015, precum şi amendamentele Comisiei de buget, prin care sunt eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului.
Constantin Traian Igaş a criticat încă de la început şi a fost împotriva impozitării bacşişului, formulând o întrebare adresată Ministrului Finanţelor Publice prin care expune poziţia celor afectaţi de această ordonanţă. Senatorul arădean a semnalat încă de pe atunci faptul că în urma impozitării bacşişului vor apărea probleme cum ar fi: creşterea birocraţiei, creşterea ratei şomajului, costuri suplimentare pentru agenţii economici.
„Eliminarea prevederilor privind impozitarea bacşişului este o decizie bună, însă astfel de experimente făcute pe nervii şi sărăcia oamenilor, într-o perioadă în care aceştia şi-au pierdut încrederea în guvernanţi, este ceva inadmisibil! Cu ce ne-am ales din toată treaba aceasta? S-a ajuns la o situaţie ridicolă, din care domnul ministru Eugen Teodorovici doreşte să iasă basma curată, neasumându-şi faptul că proiectul a fost un eşec. Acesta a declarat că «impozitarea bacşişuşui a fost o experienţă nu un eşec», ajungând după doar o săptămână de la introducerea impozitului prin ordonanţă de guvern, la concluzia că aplicarea taxării bacşişului ar fi extrem de dificilă”, a declarat senatorul arădean.
Presiunea tuturora a dat roade ! Jos ciubucari i !
De la 01.06.2015 bacsisul continua sa fie impozitat. Dispozitiile OUG 8 / 2015 nu au fost inca eliminate (chiar daca eliminarea lor a fost aprobata in Senat), iar prevederile HG nr. 367/2015 raman in vigoare. Conform acestora, in cazul in care societatea decide ca bacsisul se distribuie angajatilor, acesta va fi impozitat la angajat cu 16% (si foarte probabil si cu 5.5% – asigurari de sanatate), iar daca se decide pastrarea lui ca un venit al companiei – va fi suspus cotei de TVA de 24 % ….
Asteptam sa vedem ce va urma ….