În sfârșit și în România! Săptămâna de lucru de 4 zile

În sfârșit și în România! Săptămâna de lucru de 4 zile

Românii se vor putea bucura de mai multe zile libere și chiar vor munci mai puțin. Parlamentarii au în dezbatere un proiect de lege prin care vor ca salariații cu normă întreagă să lucreze 38 de ore pe săptămână, în loc de 40, cât muncesc în prezent.

Cele două ore ar urma să fie scăzute în ziua de vineri, fără ca angajaţii să aibă de pierdut din drepturile salariale de care se bucură. Astfel, vinerea nu se va munci  6 ore ca acum, ci doar 4 ore.

„Pentru salariaţii cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de şase ore, şi de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată”, se arată în proiectul de lege. Inițiatorul spune că ar fi un mare beneficiu pentru salariaţi care se vor simţi mai bine şi creşterea productivităţii.

O altă inițiativă legislativă se referă la prelungirea weekend-ului. Astfel, dacă inițiativa va trece, salariații români vor avea și vinerea zi liberă.

Concret, durata normală a timpului de lucru ar urma să rămână de opt ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, însă, fiecare angajator ar avea libertatea de a stabili de comun acord cu salariaţii săi o durată uşor modificată. Astfel, dacă cele două părți ajung la un consens, atunci angajatul ar urma să stea 10 ore la serviciu, iar ziua de vineri ar fi liberă, întrucât cele 8 ore de muncă zilnice s-au compensat în cele 4 zile cât a fost la lucru.

Această variantă ar însemna acordarea săptămânală a trei zile de repaus, de vineri până duminică.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.