În spatele cortinei. De la Feri cetire: Degeaba e bogată țara dacă oamenii sunt săraci!

În spatele cortinei. De la Feri cetire: Degeaba e bogată țara dacă oamenii sunt săraci!

Un prieten, pe nume Feri, ne spune, la o bere: „Ne tot sperie politicienii și economiștii europeni că datoria statului crește din cauza unor minime măsuri sociale, că o să ajungem ca Grecia. Zău? Grecii au dus-o întotdeauna mai bine ca noi, chiar când erau îndatorați de zeci de ori mai mult decât noi, guvernele Greciei au refuzat să-i ducă pe greci la sărăcie lucie, ca să plătească datoriile. Nu doar Grecia, ci și alte țări care ne amenință în fel și chip”.

Mi-am amintit ce se spunea pe vremea lui Filip Cel Frumos: „Nicicând nu a fost Franța mai bogată și francezii mai săraci”. Din cauza sărăciei cumplite, atunci au apărut acele bande de așa numiți „ciobănei, care colindau țara și jefuiau tot ce le apăra în cale. Stimata conducere a Uniunii Europene ar trebui să fie foarte atentă atunci când poruncește aruncarea în sărăcie cruntă a unor popoare, în numele respectării unor norme scornite de către mahări, dar numai pentru alții, nu și pentru ei. Nu cred că acești giganți de mucava ar fi capabili să facă față unei revolte generalizate, nici dacă ar folosi pentru reprimare iluzoria armată europeană.

Acești cinici conducători ai Europei se prefac că nu știu că țările lor s-au dezvoltat și modernizat pe seama datoriei externe, în timp ce resursele interne au fost folosite pentru asigurarea bunăstării propriilor cetățeni. Țărilor din UE care nu au vocație imperială li se interzice acest lucru. De fapt, li se interzice dezvoltarea și modernizarea. Un exemplu de cinism: după traversarea politicilor de austeritate, impuse de către cuplul Markozy (Merkel-Sarkozi) Comisia Europeană a ajuns să susțină obligativitatea asigurării unui salariu minim european, dar interzice României și celorlalte țări din Estul Europei să legifereze creșterea salariului minim pe economie, mult sub nivelul salariului minim european! Ca în fabulă: noi vrem egalitate, dar nu pentrru căței!

Repet pentru a zecea oară: Nu sunt anti-european, dar vreau ceea ce spunea De Gaulle, Europa națiunilor, nu Europa foștilor imperiali care stau la masa bogaților și aruncă oscioare slugilor!

Simion Todoca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.