În spatele cortinei. Ludovic Orban, pe urmele lui Falcă și MRU, mai bate un cui în sicriul liberalismului românesc

În spatele cortinei. Ludovic Orban, pe urmele lui Falcă și MRU, mai bate un cui în sicriul liberalismului românesc

Am mai scris despre eforturile asidue ale cercurilor străine de distrugere a ultimului partid național românesc, PNL.

Nu numai pentru că este național, ci și pentru că este liberal, în condițiile în care liberalismul a devenit pentru cârmuitorii Europei o unealtă uzată, tocmai bună de aruncat la gunoi. Păcatul liberalismului a fost acela că a avut o importantă componentă socială, impusă tuturor celor care se bucurau de beneficiile economiei de piață. Nu are sens să insist pe această problemă, așa că mă voi întoarce la oile noastre.

Așadar, PNL trebuia să aibă soarta PNȚCD, adică să dispară. Startul l-a dat fostul PD, care a reușit să înghită, practic, PNL, în etape, ultima fiind fuziunea PDL-PNL. Păstrarea denumirii PNL a fost de fațadă, pentru că, încet-încet, PDL a câștigat în fața foștilor liberali, iar apoi a reluat lupta pentru schimbarea denumirii partidului. Un lucru, oarecum, normal, din moment ce PNL și-a trădat familia europeană liberală, trecând, sub bagheta lui Băsescu, la Partidul Popularilor Europeni. Colegii din presă, dar și foștii liberali își aduc aminte de momentul în care Gheorghe Falcă și Mihai Răzvan Ungureanu anunțau că la Arad a demarat revoluția dreptei, printr-o ciudată fuziune locală, în vederea alegerilor parlamentare. Că aceasta a fost comandată de la centru, nu am nici o îndoială, scopul final fiind schimbarea denumirii PNL. Din varii motive, mișcarea s-a fâsăit la nivel național, iar PNL a rămas, măcar cu numele, PNL.

Unde suntem acum? După ce Iohannis a decis schimbarea lui Ludovic Orban cu Florin Câțu, o unealtă lamentabilă, Ludovic Orban înființează un nou partid, Forța Dreptei. Hopa, nu Forța Liberală, nu Liberalii sau ceva de acest gen, ci Forța Freptei, adică ceva ce seamănă izbitor cu ceea ce anunțau Falcă și MRU! Ce să înțeleg? Ce să înțeleagă sărmanii alegători adepți ai liberalismului, care vor fi chemați să pună ștampila pe un partid care a fost înființat de către un fost lider al PNL, care se pretinde liberal, dar renunță la acest nume? Ei știu deja că partidul lui Câțu nu mai este liberal, așa că nu-l vor alege, dar nu îl vor alege nici pe Orban, care recunoaște că nu mai este liberal. Așa că nu mai trag nici o concluzie.

Simion Todoca

Foto: Arhiva

  1. aceeasi Marie cu alta palarie

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.