Înaintări în grad cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române

Înaintări în grad cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române

Sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad a fost astăzi gazda manifestărilor dedicate aniversării Zilei Jandarmeriei Române.

La eveniment a participat Prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac alături de un număr mare de reprezentanţi ai instituţiilor publice locale cu care jandarmii arădeni colaborează şi cooperează.

Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României iar în continuare a avut loc o slujbă religioasă.

Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, colonel Bîcleşanu Adrian a ţinut un discurs omagial dedicat sărbătorii. S-a dat citire, de asemenea, mesajului aniversar adresat jandarmilor din partea Inspectorului General al Jandarmeriei Române, general maior dr. Mircea Olaru.

În cadrul manifestărilor, pentru rezultatele deosebite obţinute în activitatea desfăşurată, şapte subofiţeri au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad. Mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri au fost, de asemenea, recompensaţi cu mulţumiri adresate din partea Inspectorului General al Jandarmeriei Române şi a Inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad”, a declarat maior Emilia Fînață, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad

Jandarmii care s-au clasat pe primele locuri la competiţiile sportive, organizate cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, au fost recompensaţi cu diplome şi medalii.

164 de ani în slujba naţiunii şi a legii

Ziua de 3 aprilie 1850 semnifică o dată memorabilă în istoria modernă a României, un reper care şi-a câştigat un binemeritat loc în conştiinţa publică. Este ziua când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a înfiinţat Jandarmeria Română, printr-un Ofis domnesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Această lege a dat Jandarmeriei statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.

Jandarmeria Română a fost înfiinţată din nevoia asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat, izvorâtă din spiritul european al vremii.

În aceste momente aniversare, trebuie evocate tradiţiile şi evoluţia instituţiei. La 1 septembrie 1893, prin Decret Regal a fost promulgată Legea Gendarmeriei Rurale, instituţie de inspiraţie franceză, menită a veghea la siguranţa publică, menţinerea ordinei şi executarea legilor. Dealungul timpului, Jandarmeria Română a cunoscut numeroase transformări, îns, în permanenţă, s-a adaptat la acestea, fiind o instituţie modernă şi flexibilă.

Astăzi, după 164 de ani de la înfiinţare, arma Jandarmeriei a devenit o componentă puternică a Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, bucurându-se de un grad ridicat de încredere în rândul cetăţenilor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.