INCREDIBIL unde s-a ajuns! PSD: Aradul pierde peste 12 milioane de lei din cauza incompetenţei administraţiei Falcă. Vezi REPLICA primarului

INCREDIBIL unde s-a ajuns! PSD: Aradul pierde peste 12 milioane de lei din cauza incompetenţei administraţiei Falcă. Vezi REPLICA primarului

PSD Arad a atras atenţia în numeroase ocazii asupra lipsei unei strategii energetice a Aradului, a lipsei unor investiţii care să reducă pierderile de energie termică pe reţeaua de transport şi, implicit, costul cheltuielilor de întreţinere pentru arădeni, se arată într-un comunicat de presă al social-democraţilor.

„De fiecare dată, primarul Falcă ne-a tratat cu dispreţ şi ne-a asigurat că ştie el ce trebuie făcut. Rezultatul îl vedem în fiecare zi. Deşi a susţinut de fiecare dată că după ce CET va trece la producţia pe gaz preţul de producţie al Gigacaloriei va scădea, vedem acum că lucrurile stau exact invers. De exemplu, în data de 22 octombrie 2014, a susţinut public faptul că, cităm, măsura nu va afecta preţul gigacaloriei, în sezonul de iarnă 2014 – 2015, tariful rămânând la valoarea de 290 lei. Or, vedem că lucrurile nu stau deloc aşa. Primarul Falcă ori a greşit, ori nu a spus adevărul.

Din cauza incompetenţei administraţiei Falcă, Aradul trebuie să mărească subvenţia pe Gigacalorie cu aproximativ 12 milioane de lei, în condiţiile în care preţul suportat de populaţie rămâne acelaşi! Cu aceşti bani acordaţi ca subvenţie populaţiei, preţul cheltuielilor de întreţinere cu căldura şi apa caldă putea să scadă cu peste 20%! Degeaba încercă primarul Falcă să dea vina pe ANRE şi indirect pe Guvern. Toată lumea ştie că ANRE aprobă un preţ în funcţie de elementele tehnice transmise de cel care produce energia, în cazul nostru de CET. Ştim şi faptul că primarul a reproşat acest lucru vehement conducerii CET într-o şedinţă zilele trecute. Majorarea preţului de producţie este rezultatul proastei administrări de la nivelul Primăriei Arad.

Primarul încearcă acum să fugă de responsabilitate şi să dea vina ba pe conducerea CET, ba pe Guvern. Răspunderea este însă chiar la el, pentru că nu a realizat în mai bine de 10 ani de mandat un plan de investiţii în sistemul energetic. Investiţiile la grupul doi de la CET, mult vehiculate, sunt blocate iar potrivit informaţiilor noastre cel care se opune este tot primarul Falcă. Acum câteva luni, am prezentat public soluţia de la Oradea, unde tot sistemul de termoficare este refăcut din fonduri europene. Dar primarul Falcă are propria sa agendă, care nu este şi agenda cetăţeanului. I-am solicitat domnului primar în repetate rânduri să ne explice unde sunt cele aproximativ 90 de milioane de lei, pierderi înregistrate de CET? L-am întrebat acum mai bine de o săptămână de ce a crescut preţul de producţie a Gigacaloriei, când de fapt trebuia să scadă? În loc de răspunsuri pertinente, tehnice, avem doar declaraţii politice fără nici o bază reală.

În aceste condiţii şi având în vedere faptului că datoriile CET către furnizori cresc în loc să scadă, atragem public atenţia asupra pericolului ca o mare parte a populaţiei Aradului să rămână fără căldură şi apă caldă”, a declarat consilierul municipal social-democrat Marin Lupaş.

REPLICA lui Gheorghe Falcă
În replică, „pentru corecta informare a opiniei publice”, primarul Gheorghe Falcă a făcut următoarele precizări, într-un comunicat de presă:
„În primul rând, reamintim arădenilor și d-lui consilier Lupaș că partidul dumnealui este cel care a împovărat Aradul cu problemele CET, atunci când, cu promisiunea un investitor fantomatic, administrația PSD din perioada 2000 – 2004 s-a avântat să preia centrala de la SC Termoelectrica. Dacă e vorba de lipsă de strategie, acolo trebuie să privească și de asemenea spre acțiunile «responsabile» ale sindicatelor, organizațiilor și politicienilor care s-au opus restructurărilor care se impuneau după 2004.

În al doilea rând, în calitate de membru al CLM, dânsul ar fi trebuit să fie la curent de mult timp cu faptul că trecerea CET la funcționarea pe gaz nu a fost o opțiune ci o obligație impusă de legislația de mediu. La fel, ar trebui să fie la curent cu soluțiile de modernizare – retehnologizare pe care Primăria le-a identificat pentru producția și distibuțiea agentului termic precum și cu etapele în care se află acest proces derulat de SC CET SA.

Referitor la cele 12 milioane de lei invocate ca pierdere pentru Arad, trebuie să precizăm că între inițiatorii proiectului de hotărâre pentru majorarea subvenției la energia termică furnizată populației se numără chiar dl. consilier PSD Marin Lupaș. Este îmbucurător că dl. consilier a înțeles măcar faptul că ANRE, nu primarul, stabilește prețul la energia termică. ANRE este o agenție din subordinea Guvernului, într-acolo ar trebui să-și îndrepte nemulțumirile dl. consilier PSD și să ceară socoteală șefilor ANRE, numiți de partidul dumnealui, care au decis majorarea prețului gigacaloriei”.

  1. s-a ajuns acolo unde era de asteptat sa se ajunga: la falimentul CET

    Raspunde
  2. Daca nu ai intentia sa majorezi preturile nu ceri avizul ANRE.Pretul gigacaloriei se stabileste prin HCL.local.Ori ANRE nu face parte din Consiliul
    Local Arad,asa stiu eu.Vechea problema de a aburi
    aradenii.8 ANI de zile am tot scris despre aceasta
    problema dem-am saturat.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.