S-AU SCUMPIT iar ȚIGĂRILE! Cât dăm în plus pe un pachet

S-AU SCUMPIT iar ȚIGĂRILE! Cât dăm în plus pe un pachet

Guvernul va crește acciza la țigarete începând de la 1 aprilie. Majorările de preţ, însă, se fac cu o lună înainte de creşterea accizei. Dovadă stă faptul că fumătorii plătesc deja cu 30-50 de bani mai mult pentru un pachet de țigări. Scumpirile au fost operate de la 1 martie.

Nivelul accizei totale pentru ţigarete, în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014 inclusiv va fi de 84,37 euro/1.000 ţigarete, în creştere de la 81,78 euro/1.000 ţigarete.

Mai mult, tot de la începutul lunii aprilie ar trebui să intre în vigoare şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru carburant.

Această creştere se adăugă celei înregistrate la începutul lui 2014, când accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77%, după ce Guvernul a schimbat modalitatea de calcul a acestei taxe, aplicând rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie în locul cursului oficial publicat de Banca Centrală European la 1 octombrie 2013.

Producătorul de ţigări British American Tobacco a scumpit toate sortimentele pe care le comercializează pe piaţa din România.

Ţigările Kent, sortimentele Blue, Silver şi White, costă, de acum, 15 lei.

Pall Mall, toate soritmentele, mai puţin cele Slims, costă 14 lei, care costă 14,30 lei.

Dunhill costă 16 lei, mai puţin Dark Tenessee şi Mozambican, care costă 17 lei.

Viceroy Red, Blue şi Black costă acum 13,80 lei, de la 13,30 de lei până acum.

Creşterea nivelul accizei pentru ţigări de la 1 aprilie va conduce la scumpiri pentru toate sortimentele, cel mai afectat fiind segmentul ţigărilor ieftine.

Noua structură a accizei afectează segmentele din partea de jos a pieţei, cele mai ieftine şi mai vulnerabile la contrabandă, susţin producătorii de ţigarete de pe piaţa românească.

Spre exemplu, şi pachetul de More şi cel de Kent se vor scumpi, însă la More procentul de scumpire va fi mai mare.

Până anul trecut, accizele la tutun erau exprimate în euro şi plătite în lei.

Piaţa românească este un joc în trei între British American Tobacco, Philip Morris şi JTI. Cele mai vândute ţigări din România sunt cele din gama Kent.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.