INTERVIU/ Mirela Backin: „Ne-am recuperat ţara! E timpul să ne recuperăm şi oraşul!”

INTERVIU/ Mirela Backin: „Ne-am recuperat ţara! E timpul să ne recuperăm şi oraşul!”

Doamnă Mirela Backin, am înţeles că doriţi să vă implicaţi administrativ în destinele oraşului Lipova, aşa cum aţi făcut-o şi economic.

Mă simt ataşată de acest oraş şi cred că lipovanii merită mai mult. Din punct de vedere economic, conduc două firme importante, care dau locuri de muncă, bani la Primărie şi bani la bugetul statuluzi. Cred că şi o primărie se poate conduce ca şi o activitate economică, cu accent pe necesităţile oamenilor.

Oferiţi-ne câteva cifre din activitatea dumneavoastră economică.

Cele două firme au 110 angajaţi, iar cifra de afaceri pe anul 2014 a fost de circa 16 milioane de lei, adică peste 3 milioane şi jumătate de euro. Numai la administraţia locală plătim taxe şi impozite de 51 de mii de lei. Sunt sume importante pentru un oraş ca Lipova, cu o populaţie de 10.000 de locuitori.

Ce prioritate administrativă aveţi în vedere, pentru Lipova şi pentru lipovani?

Eu consider că poate cel mai important lucru este stabilitatea financiară. Pentru ca oraşul să se dezvolte, trebuie să aibă putere economică. Primul pas care trebuie făcut este crearea de locuri de muncă. Automat, dacă au locuri de muncă bine plătite şi acasă, în oraşul lor, lipovanii sunt mai liniştiţi, pot să-şi dedice mai mult timp pentru ei, pentru familiile lor. Spre exemplu, un cetăţean care lucrează la Arad, pierde zilnic cel puţin două-trei ore cu naveta.

Automat, dacă sunt locuri de muncă, dacă în Lipova creşte puterea economică, Primăria şi administraţia încasează bani, fonduri care pot merge spre prelungirea reţelei de apă, spre canalizare, spre asfaltarea străzilor, spre înfrumuseţarea întregului oraş.

Spuneaţi că aveţi 110 angajaţi. E mult, e puţin?

Nu este vorba doar de numărul de angajaţi. La aceştia putem adăuga familiile lor, cât şi implicarea în celelalte activităţi economice ale Lipovei. Un angajat cu un salariu atractiv îşi permite să facă unele cumpărături mai mari, nu doar pe alimente şi alte necesităţi zilnice, ci şi pe modernizarea locuinţei, spre exemplu. Acest lucru duce la dezvoltarea comerţului în Lipova. Prosperă şi magazinele de alimente şi cele de construcţii, de mobilă, prosperă benzinăriile, toate aceste „afaceri” duc, la rândul lor bani la Primărie. Toate se leagă, deci nu ne putem opri doar la cei 110 angajaţi, ci ramificaţiile sunt mult mai mari. De aceea consider important să ne ocupăm de locuri de muncă, iar administraţia să ofere facilităţi eventualilor investitori, să-i atragă spre Lipova. Nu pot uita că o firmă care activează cu succes într-un alt oraş din judeţ, la Ineu, trebuia să vină iniţial la Lipova, dar din cauza incompetenţei administraţiei de atunci, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Şi, la respectiva firmă lucrează peste 4000 de angajaţi. Ce-ar fi însemnat acest lucru pentru Lipova? Ce poate să însemne de acum, dacă reuşim să creştem locurile de muncă? Sunt întrebări la care putem da răspunsuri, doar să existe voinţă.

După locurile de muncă, ce alte lucruri trebuie făcute în Lipova?

Aş spune că tot, pentru că nu s-a făcut mai nimic. Dar aş atrage atenţia în special asupra a două aspecte. Primul ar fi potenţialul turistic al oraşului, care ar trebui valorificat. Şi aici aş include Mănăstirea, Băile Lipova, dar şi centru vechi, cu tot ceea ce înseamnă din punct de vedere istoric. În plus, s-ar mai puteainvesti în alte puncte de atracţie, în valorificarea Mureşului, a podului vechi, care ar putea deveni el însuşi un obiectiv turistic.

Ce doriţi să faceţi e clar! Cum vreţi să vă atingeţi obiectivele?

Soţul meu e de origine germană, avem multe legături cu Germania, aş zice şi că firmele noastre funcţionează „nemţeşte”, adică cu principiul lucrului bine făcut. Dacă am votat la nivel naţional cu un neamţ şi ne-am luat ţara înapoi, cred că şi la Lipova putem vota nemţeşte şi, ceea ce e mai important, este nevoie să ne luăm oraşul înapoi. Lipova trebuie să fie a lipovanilor, nu a grupurilor de interese.

Vă mulţumesc şi vă doresc succes!  

  1. Doar pentru că ești neamț nu înseamnă că ești neapărat bun. Criterii foarte subțiri, dar fiecare cu ce-l duce mintea.

    Raspunde
    • Mare dreptate aveţi cu… ultima parte: fiecare cu ce-l duce mintea.

      Raspunde
    • Virgi tu cred ca ast mare … Eu cu salarul de la acea firma traiesc cum tu nu o sa traiesti nici in 1000 de ani fiindca nu ai cum cu gandirea ta sa ai salar mai mare decat mine ,cred ca nici impreuna cu toata familia ta daca ai si tot nu ma intreci la salar,

      Raspunde
      • Pt. Marcela. Și care este legătura? Foarte bine că sunteți bine plătită. Înseamnă că și munciți pentru acei bani. De astel de oameni avem nevoie. Fiecare la locul lui, unde se pricepe mai bine.

        Raspunde
    • Da, aveti dreptate, d-le Florea.

      Raspunde
    • Să nu uităm că noi,aici în Lipova,trăim într-un oraș în care majoritatea caselor din centru,străzile dimprejurul centrului sunt…NEMȚEȘTI. Ce bine ne simțim în ele,toate lucrurile,toate căile de acces au fost făcute să ne fie ușor să ajungem de acolo până dincolo. Dar să nu uităm că NEAMȚUL din spatele doamnei Backin,este LIPOVAN. Nu îi place să iasă în față,muncește cot la cot cu angajaţii săi. Să ne fie rușine că judecăm un om fără să îl cunoaștem.

      Raspunde
  2. Doamna are curaj ceea ce e de admirat. Politica e de obicei a barbatilor dar cand apare cate o femeie ce are cate ceva de spus e benefic. bafta!

    Raspunde
  3. Tocmai boule ca este neamt si pentru tine din ceea ce ai scris nu inseamna nimic , pentru unii chiar inseamna ceva. Acesti unii sau aceasta categorie chiar respecta ca este neamt si ceea ce face ,oricum din aceasta categorie si nivelul ei social tu sigur nu faci parte

    Raspunde
  4. Pai daca doamna nu e ce trebuie acestui oras atunci cine dragi Lipovani . Ala de la Cuvesti ala acolo e loc potrivit pentru el poate sa si cante ca la aia le place ca el mai si behaie . Salusleanu asta care sa casatorit la prima casatorie cu varasa si a diua casatorie a luat nevasta prietenului .

    Raspunde
    • Nu stiu la ce va asteptati din partea doamnei Bakin ,dar va amagiti degeaba,acum e intr-un partid, daca nu o sa iasa la sondajele din septembrie sa candideze pentru primarie dansa,va candida fara partid ,adica e o tradatoare ,mienu imi plac cei care ling 😉 ,daca ai inceput pe un drum cu o echipa ,pai cu aia te duci pana la capat daca vrei sa iasa ceva .Asa ca ar trebuii sa va dea de gandit chestia asta ,mai aveti un an si umpic pana atunci .Bafta tuturor !!!

      Raspunde
      • si tu RED ce lingi ? cumva cursa catre primaria Lipova ?
        cad ca ai inceput pe bune campania electorala , sau ma insel ?

        Raspunde
      • mai Red nu te mai da mare in cucuruz. sau tu ai deja rezultatele sondajelor facute pe genunchi la Cionca si Boghicevici? halal competitie!

        Raspunde
        • Nu stiu cine credeti voi ca sunt dar va inselati, eu nu sunt in competitia pentru primarie, sunt un simplu cetatean care cunoaste toate partile concurente 😉 si nu cred ca e interzis sa am dreptul la o parere .Sau este ? !

          Raspunde
          • ma da a dracului esti RED enciclopul , adica toate partile concurente ? le cunosti ? si de ce mm a ti ii arunci cu gunoi doar intr-o parte ? ajuti pe cineva anume atunci ? sa inteleg ca ,, cantati la fel ?

        • are pe dracu vorbeste si el , sa dezbine de la inceput ceva de care ai ie frica

          Raspunde
          • Dar tu red primarul pe cine ajuti de te oftici asa? Am spus părerea mea si nu cred ca ai sa poti tu sa mă opresti sa cred ce vreau ?

          • eu vad ca ai inceput cu viteza a patra ,bineinteles ca ai avut tu un scop pentru asta , tu stii trecuturi ,tu ai cunosti pe toti 12 sau cati or fii in cursa pt primarie , tu dregi , tu valorezi ceva astfel incat cuvantul tau sa conteze in Lipova, tu stii dedesupturi de campanie, tu stii totul …… Lipova e plina de smecheri de aia a ajuns unde e acum , cum am zis ai tu scopul tau pe aici nu tragi mita de coada degeaba

  5. Ar fii binevenita o unitate de pompieri,daca nu mutata cea de la Barzava,la 12000 de suflet este inadmisibil sa stai dupa niste voluntari nepregatiti

    Raspunde
  6. Se pare ca am atins o coarda sensibila ? asa este doamna red primarul, prea tare te oftici si nu stiu de ce?

    Raspunde
    • vad ca esti ON si pe facebook cat despre ceea ce spui tu nu cred ca valoreaza ceva la cat iti dau Lipovanii sa mananci de iti umple frigiderul si mai si umplati la primarie , … baffta ce sa zic
      mai ai de lucru pina dimineata ca targhetul inca nu e atins , nu te las sa il atingi ……..:) 🙂 🙂

      Raspunde
      • Nu stiu de ce mai dau curs dialogului cu tine doamna red primarul,pe lângă faptul ca nu stii sa legi doua fraze una de alta, te dai de gol singura si vorbesti in necunostinta de cauza, probabil din amuzament mai continui aceasta discutie? , îmi place ca te oftici?

        Raspunde
  7. Buna. Eu nu locuiesc in lipova, nu fac parte dintrun partid politic însă am câteva remarci de facut in legatura cu ce spune doamna. 1. Neamt nu înseamnă bun! 2. Neam luat tara înapoi? As dori sami spuneti ce a realizat domnul iohannis cu succes, înafara de destabilizarea economica (dosarul facut a lui ponta) . Si 3. Nici o data nu am fost impresionat de o campanie bazata pe defaimarea concurentului si/sau originea persoanei. Nu au nici o relevanta.întotdeauna am votat oamenii care au realizat ceva, nu care au bătut din gura. E drept ca clasa noastră politica lasa de dorit însă noi ar trebui sa sustinem si sa votam oamenii de valoare, nu oamenii care spun ” alegema pe mine ca sotu are origini nemtesti/ alegema pe mine ca alalalt e rau”. Părerea mea.

    Raspunde
  8. Urât vorbește răutatea din oameni,păcat.

    Raspunde
  9. Dacă nu aveţi răutate,spuneți numele dumneavoastră,nu cu alte „nume”.

    Raspunde
  10. fara rautate ma intreb daca doamna vrea sa se voteze nemteste nu cumva a gresit tara?

    Raspunde
  11. ???…ai de p..da ta…???

    Raspunde
  12. Eu cred ca asemenea femeie trb intrun asemenea oras care are un succes cu ceea ce a construit in orasul LIPOVA iar daca stam bine si ne gandim aceasta doamna a ajutat foarte mult fam sarace contribuind si implicandu-se in domeniul social foarte mult si mai am ceva de specificat cred cu tarie ca in orasul nost un asemenea om cu alta nationalitate ar putea conduce orasul pentru a determina coruptia si hotia pe care au avuto majoritatea primariilor de peste tot! Mult succes doamna Mirela si faceti tot posibilul ca in orasul Lipova sa se termine odata cu atata hotie si coruptie .

    Raspunde
  13. Exercitiu de imaginatie !

    Zilele acestea am citit prezentarea unui posibil primar al orasului Lipova, prezentare care m-a determinat sa incerc un exercitiu de imaginatie ! De mult timp ma intreb daca noi locuitorii orasului, fiecare individual, chiar nu avem nicio responsabilitate, mai precis nu cumva contribuim si noi la starea deplorabila in care se afla o asezare de o frumusete naturala deosebita.Adica , sa ma explic, ne pasa ce se intampla, chiar ne intereseaza , sau somnolenta noastra si nepasarea genereaza de fapt o conducere slaba, corupta, dusmanoasa cu locuitorii care au ajuns sa ridice din ce in ce mai multe probleme, de vreme ce zeci de ani problemele nu au fost rezolvate ? Cat de bine cunoastem persoanele care de prea multi ani, sub protectia si sustinerea partidelor, isi pun in cap ca VOR sa FIE primari si apoi chiar reusesc cu succes sa ajunga si sa-si bata joc de cateva mii de oameni ?
    Deci, sa revenim, chiar in aceste zile cand orasul este in constructie, cand toti suferim disconfortul unor schimbari in bine insa, noua locuitorilor, alegatorilor, incep sa ni se prezinte persoanele care in prima faza isi doresc sa fie primarii Lipovei. Asa se face ca am citit intamplator o astfel de prezentare…..”eu conduc doua firme cu 100 si ceva de angajati, firmele au cifra de afaceri de…..”, „sotul meu care ma sustine este neamt, specialist in lucrul bine facut si pe cale de consecinta vreau sa va conduc si pe voi”. O.K. pana aici, de aici insa daca noi locuitorii, alegatorii daca am deveni si noi putin mai curiosi mai interesati am putea intreba : „Cum ai ajuns sa conduci cu succes cele doua firme ? Ti-a trebuit mult timp, pregatire profesionala si experienta sa pui pe picioare doua afaceri asa de profitabile ? Cunoscuta fiind totusi duritatea campaniilor electorale cum ati reusit sa va convingeti sotul, specialistul lucrului bine facut, sa va sustina pe d-voastra si sa nu candideze chiar el, mai ales ca se presupune ca sunteti ocupata cu conducerea celor doua firme ?”.Probabil ca doar raspunsul la aceste minime intrebari pe care am putea sa le punem in urma prezentarii ne-ar face sa ne miram, in cazul fericit, de indrazneala unor persoane nerecomandate in realitate de vre-o realizare personala de a emite pretentii de genul „eu vreau” !
    Expresia devenita celebra in timp, rostita de personajul lui Constantin Negruzzi „daca voi nu ma vreti eu va vreau” n-ar trebui sa reflecte realitatea politica din orasul nostru. Depinde de noi sa reactionam, sa ne dezvoltam si noi la randul nostru acel „eu vreau” si poate exercitiul de imaginatie ar putea sa arate cam asa:
    ” …..eu vreau un primar cu frica de Dumnezeu nu de oameni, un primar cu o educatie si profesie serioasa, care si-a construit prin munca si seriozitate cariera, care sa-i iubeasca familia si semenii pe care urmeaza sa-i serveasca, un primar cu o viata condusa dupa valori si principii …”
    Chiar daca traim timpuri in care constant ne-am coborat standardele si poate ne este tot mai greu sa recunoastem valorile intr-o lume condusa de prea mult neadevar si indrazneala, poate mai multe „exercitii de imaginatie” ar forta partidele sa-si aleaga cu mare atentie candidatii . Poate mai multe exericitii de imaginatie ne-ar ajuta sa ne recapatam demnitatea si ar forta unele persoane lipsite in primul rand de bunul simt sa faca un pas inapoi ! Haideti impreuna sa ne trezim si sa nu ne lasam reprezentati de oameni care dintr-o ambitie nemasurata isi creaza o imagine care este diferita de realitatea vietilor lor.
    Primarul ne reprezinta ! Cum ar arata societatea daca toti am lua ca exemplu viata candidatului care s-a prezentat ? Eu nu doresc sa fiu reprezentat de tine, oricare ai fi tu, potentialul candidat care ma minti inca de la inceput, care, cu tristete iti spun te pacalesti in primul rand pe tine !

    Raspunde
    • Romanul lui Anonim
      tu chiar esti la puscarie de ai timp sa scrii ? ca doar acolo se nasc romane in ziua de azi
      un pierdevara fara ocupatie ar mai avea timp de a gandi literatura dintre randuri asternuta pe hartie cu ardoarea gandirii indelungi in noapte insperanta de a nu uita ceva pe dinafara si a nu reflecta ideile stivuite ani la rand pe rafturi acum pline de praf curatate cu ocazia deranjarii inteligentei indelung ascunsa ……………….

      Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.