Istoricul Ioan Bolovan, Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad

Istoricul Ioan Bolovan, Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad

Comunitatea academică a Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad i-a acordat, la finele săptămânii trecute, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, cercetător de prestigiu al istoriografiei din România și din lume, titlul de Doctor Honoris Causa.

Din comisia de elaborare a Laudatio au făcut parte: Prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu”, prof. H.C. Josef Wolf – de la Institut für donauschwäbischeGeschichte und Landeskunde (Tübingen, Germania), prof. univ. dr. Sorin Șipoș – de la Universitatea Oradea și prof. univ. dr. Corneliu Pădurean – de la Universitatea „Aurel Vlaicu”. Președintele comisiei a fost acad. prof. univ. dr. Ioan – Aurel Pop – președintele Academiei Române.

„Este o onoare pentru noi să decernăm prestigiosul titlul distinsului profesor Ioan Bolovan. Prin cercetările sale, domnia sa a contribuit la dezvoltarea și îmbogățirea istoriei moderne a Transilvaniei și la recunoașterea sa în lume. Este o bucurie să acordăm acest titlul, în anul Centenarului, unui istoric de marcă precum domnul prof. univ. dr. Ioan Bolovan”, a declarat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul UAV.

Profesorul Bolovan a precizat în discursul său importanța acestui titlul, cu atât mai mult cu cât domnia sa este arădean, născut în Podgoria Aradului, la Pâncota, fiind absolvent al Liceului Pedagogic din Arad, unde s-a remarcat ca un pasionat al istoriei sub îndrumarea prof. Mircea Popa. „Este un moment emoționat pentru mine cu atât mai mult cu cât recunoașterea vine dinspre locul în care m-am născut și format. Aradul este foarte important pentru mine și vreau să mulțumesc Universității „Aurel Vlaicu” pentru onoarea de a face parte din această  comunitatea academică”, a precizat prof. Ioan Bolovan.

În Laudatio rostit de prof. univ. dr. Corneliu Pădureanu, a fost punctate parcursul profesional al distinsului invitat, rezultatele muncii sale de cercetare, contribuțiile aduse la dezvoltarea istorigrafiei și la promovarea Transilvaniei în lume.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.