„Judo? Seriozitate, motivaţie, modelare!“ – Interviuri cu Mihai Telechi şi Arpad Nagy

„Judo? Seriozitate, motivaţie, modelare!“ – Interviuri cu Mihai Telechi şi Arpad Nagy

Acesta a fost răspunsul pe care ni l-a acordat Mihai Telechi, şeful catedrei de judo al CSM Arad, în momentul în care l-am întrebat care este secretul numărului mare de tineri sportivi ai acestui îndrăgit sport. Aradul are o tradiţie lungă în judo, în oraşul nostru fiind înfiinţată prima secţie a acestui sport din România. Artizanul acestui gest istoric a fost Mihai Botez, regretatul „părinte“ al judo-ului românesc. Moştenirea lăsată însă de „Mişa – baci“ continuă să fie prezentă şi vie în Arad, un număr din ce în ce mai mare de tineri alegând lupta pe tatami. Datorită acestui lucru, dar şi a performanţelor din ce în ce mai des conturate, i-am provocat, pe rând, la un dialog pe Mihai Telechi – şeful catedrei de judo al LPS Arad – şi pe Arpad Nagy, profesor în cadrul aceluiaşi club.

– Domnule Telechi, care este secretul prin care judo-ul reuşeşte să umple sălile cu sportivi de toate vârstele, atât în oraş cât şi în judeţ?

– Vorbim despre un sport serios, care oferă atât modelare comportamentală cât şi motivaţie. În acelaşi timp, judo-ul disciplinează foarte mult pe cei care îl practică, din toate punctele de vedere. Noi mereu avem copii care vin spre sală, asta datorită tradiţiei de lungă durată pe care o avem în Arad. Participăm la foarte multe competiţii, fie ele oficiale sau amicale, iar acest lucru  îi ţine în priză. Faptul că mereu le oferim ocazia să concureze îi ţine în priză şi îndrăgesc din ce în ce mai tare acest sport.

– Care sunt obiectivele dumneavoastră pentru anul în curs?

– Ne dorim să participăm cu cei mai buni sportivi la toate categoriile de vârstă şi să obţinem medalii la Campionatele Naţionale. Avem şanse să ducem la împlinire acest lucru, avem sportivi serioşi şi valoroşi. Am reuşit deja la prima finală a Campionatului Naţional de juniori II să obţinem două medalii pe judeţul Arad, cea de aur prin Marc Boldiş la categoria plus 20 de kg de la CSM Victoria Nădlac (un sportiv de mare perspectivă, având în vedere că e primul său an ca participant la această categorie de vârstă) şi cea de argint prin Paul Ponta, la categoria 50 de kg. Săptămâna aceasta vom participa la Campionatul Naţional de tineret Under 23 de la Oradea cu şapte sportivi şi sperăm să obţinem şi acolo medalii.

– Aradul a fost selectat ca unul din cele zece judeţe care vor participa la programul „Judo în şcoli“. Ne puteţi detalia ce înseamnă acest lucru?

– Federaţia Română de Judo va utila anumite şcoli care vor fii selectate cu suprafeţe de luptă şi kimonouri, pentru ca să putem să învăţăm judo copii din clasele zero, întâia, a doua, a treia şi a patra. Practic, vom face o iniţiere în tainele acestui sport. Modulul cuprinde câte două lecții săptămânale timp de șase săptămâni, programul vizând aproximativ 1.500 de copii, care, după acest modul de inițiere, vor fi îndrumați pentru aprofundare să continue practicarea judo-ului la secțiile cluburilor de judo pe care le avem în Arad.

– Spuneţi-ne, vă rugăm, ce ar putea să fie îmbunătăţit în judo-ul arădean?

– Nu voi ascunde faptul că am avea nevoie de un sprijin financiar mai important din partea sponsorilor. La competiţiile amicale la care evoluăm, copii trebuie să suporte toate costurile din păcate. Atunci când mergem la turnee oficiale, clubul achită totul în totalitate. Dar pentru meciuri de calificare şi cupe amicale, trebuie să apelăm la sprijinul părinţiilor. Autorităţile locale ne sprijină, momentan, cu organizarea Cupei Arad, o competiţie internaţională care este bine cotată.

– Pe când estimaţi că România va avea un campion olimpic la judo originar din Arad?

– Este foarte greu să dau un termen, dar avem speranţe. Avem trei sportive care, din păcate, evoluează la alte cluburi de seniori decât cele din Arad, e vorba de fraţii Lazea şi Cristian Bădălău. Cei trei au şanse să se califice la Olimpiada de anul viitor din Rio şi, cine ştie, poate ne vor face o surpriză plăcută

**********

– Domnule Arpad, un început bun de an pentru judo-ul arădean, cu multe competiţii bifate din care sportivii s-au întors cu medalii.

– Aşa este, am participat cu cei mici la turnee amicale la care ne-am comportat foarte bine. Unul dintre cele mai bune turnee a fost cel din Olanda, dar din păcate nu a fost punctat. Am avut rezultate foarte bune la Campionatul Naţional de Juniori, unde am obţinut două medalii pe judeţul Arad. Acum aşteptăm finalele şi la celelalte Campionate Naţionale, de unde sperăm să avem rezultate la fel de bune.

– Care ar fi principalul obiectiv pe anul în curs?

– Noi mereu ne impunem ca de la an la an să creştem în performanţă. Acum, pot spune că principalul obiectiv ar fii calificarea lui Paul Ponta la Campionatul European, acolo de unde am lipsit din păcate în ultimii ani. În rest, sperăm ca la fiecare categorie de vârstă să obţinem medalii, indiferent de culoarea lor. Speranţe sunt pentru toţi, dar preferăm să lăsăm faptele să vorbească în locul nostru.

– Care e secretul acestui sport atât de îndrăgit în Arad?

– Seriozitatea decare dăm dovadă la fiecare club atât din oraş, cât şi din judeţ. Copii văd că ne pasă de ei, că punem pasiune în ceea ce facem, că îi ducem în cantonamente, la turnee şi atunci se ataşează din ce în ce mai mult.

– Din păcate, nici judo-ul nu beneficiază de fonduri mai generoase. De ce credeţi că se întâmplă acest lucru?

– Trăim într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, în care cu toţii trebuie să ne achităm toate taxele şi impozitele, iar când tragem linie vedem că nu rămân mulţi bani. Noi ne mulţumim cu tot ceea ce primim, cu puţinul pe care ni-l poate oferi oricine. Ar fii mult mai simplu pentru noi dacă am avea mai multe fonduri, pentru că am putea să aducem la competiţii şi sportivi care nu au atât de multe posibilităţi financiare.

– Ce ne puteţi spune despre programul „Judo-ul în şcoli“, iniţiat de Federaţia Română de Judo?

– Va fii practic o iniţiere în tainele acestui sport pentru cei mici. Dorim nu neapărat să promovăm sportul de performanţă, cât sportul de masă. Din păcate, faţă de anii 70 – 80, numărul de practicanţi a scăzut foarte mult nu doar în România, ci în toată Europa. Şi tocmai de aceea dorim ca Aradul, care a fost selectat printre cele zece judeţe din ţară, să aducă acest sport la copii. Cine ştie, poate după ce vor trece prin această primă treaptă, vom avea din ce în ce mai mulţi practicanţi. Dorim în primul rând popularizarea judo-ului, după care trecerea spre performanţă.

Pentru toţi cei interesaţi să păşească în tainele acestui sport, cei doi antrenori pot fi găsiţi începând cu ora 15, în fiecare luni, miercuri şi vineri în Sala de Sport de lângă Parcul Reconcilierii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.