Jurnal de noapte la UPU Arad. „38 de pacienți pe 11 paturi, cam aceasta este REALITATEA…”

Jurnal de noapte la UPU Arad. „38 de pacienți pe 11 paturi, cam aceasta este REALITATEA…”

Situația critică de la UPU Arad a fost descrisă de directorul DSP Arad care și-a petrecut noaptea alături de cadrele medicale și de pacienții de acolo.

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horia Timiș, a postat pe o rețea de socializare un mesaj în care descrie situația disperată de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Arad, unde zeci de pacienți diagnosticați cu COVID-19 sunt tratați până „prind” un loc pe o secție COVID. Mersajul a fost postat cu scopul de a-i convinge pe mulți arădeni sceptici de realitatea dură prin care trece sistemul sanitar.

Mai jos puteți citi integral mesajul postat de Horia Timiș:

„Pentru toți scepticii…

Trage aer, trage aer este tot ce se aude la această oră (2:21) în UPU Arad pe tronsoanele roșii. 38 pacienți pe 11 paturi cam aceasta este realitatea de pe la ora 23…bine că mai sunt paturi peste capacitate..

Am anunțat toate spitalele rând pe rând să NU mai trimită spre Spitalul Județean Arad decât cazurile de maximă urgență, și să fie pregătite să primească și să temporizeze cât se poate local măcar până dimineață cazurile din arealul deservit. De la CNCCI am aflat că nu sunt locuri in județele din jur, inițial se putea la Timișoara apoi s-au ocupat urgent. Șeful UPU Arad dr. J. a venit de acasă să ajute chiar dacă nu era tura dânsului. Am anunțat ambulanța în dispecerat să temporizăm evaluările covid până dimineață să degrevăm UPU.

La fel dacă avem cazuri usoare spre medii am dispus să se poată accesa centrele de permanență cele mai apropiate pentru ca acolo avem medici de familie si avem nevoie ca de aer de fiecare coleg. În județ Spitalul Ineu preia două cazuri COVID, Spitalul Sebiș ne oferă 5 paturi non-COVID și un pneumolog de gardă, la fel medicul de gardă de la unitatea privată Chișineu Criș ne pune la dispoziție câteva paturi cu oxigen. Spitalul Lipova are de gardă un pediatru dar vine în sprijin cu cinci paturi de interne în caz că este nevoie. Municipal ATI preia din UPU două cazuri cu saturație 60% din paturile rezervate urgențelor chirurgicale… Colegii au numele scris cu carioca pe combinezoane să poată să fie recunoscuți.. fantome albe care salvează vieți…nu stii cu cine stai de vorbă…la poartă o aparținătoare își caută mama. .. Au mai rămas in triajul din containere doi bărbați și șase femei. Pe tronsonul de febre, cel roșu de la UPU Arad imaginea este fără cuvinte…pe primul pat o colegă de la ATI resuscitează un suflet… restul paturilor sunt ocupate și majoritatea respiră prin mască… imaginea nu are cuvinte dar pentru mulți este o zi de muncă..chiar normalitate în ultimul an. Putem să extindem la nesfârșit paturile și ventilatoarele dar nu mai avem personal suficient…cea mai mare problemă este lipsa personalului…. am scris aceste rânduri pentru scepticii COVID și pt cei care dorm la această oră și se gândesc că dacă nu îi vezi ei nu există…ba există..si COVID si durere si multă epuizare a cadrelor medicale.. doar că la ei este aproape în fiecare zi la fel de un an…este mult de povestit prin ce se trece, nici liniștea nu mai acoperă lipsa cuvintelor…”

Foto 1: Arhivă, rol ilustrativ

Foto 2: Facebook

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.