Klaus Iohannis, PREȘEDINTE. Ce scrie presa străină!

Klaus Iohannis, PREȘEDINTE. Ce scrie presa străină!

Klaus Iohannis a fost ales președinte al României pentru următorii 5 ani.

Marile agenţii de presă şi publicaţii internaționale au notat victoria lui Klaus Iohannis în turul 2 al alegerilor prezidenţiale din România.

Le Figaro scrie că, deşi Victor Ponta era văzut ca favorit, el a pierdut în faţa unui Klaus Iohannis puternic susţinut de tineri.

AFP remarcă acelaşi lucru şi se întreabă cum a reuşit Klaus Iohannis să recupereze diferenţa de 10 procente de după primul tur. Francezii consideră că o cheie a votului a fost mobilizarea tinerilor.

„Klaus Iohannis, liberal provenit dintre-o minoritate germană a beneficiat de o participare «enormă», 61%, după cum arată datele preliminare, un record pentru această țară”, notează cei de la AFP. Prezenţa la vot la alegeri a trecut de 62%, potrivit Biroului Electoral Centra.

AFP spune că votul pro Klaus Iohannis este şi un vot determinat de teamă. O teamă pentru siguranţa justiţiei, mai exact. „Acest scrutin a fost considerat crucial, din moment ce democraţia a cunoscut un adevărat recul în alte ţări ale Europei Centrale aşa cum e Ungaria, acolo unde teama a fost exprimată de posibila preluare a justiţiei de majoritatea domnului Ponta, la 25 de ani de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu”, relatează AFP.

Şi publicaţiile germane comentează eșecul lui Victor Ponta şi aminteşte de cozile la vot din diaspora.

Agenţia Reuters consideră că înfrângerea lui Ponta în faţa lui Klaus Iohannis este una „şocantă”. Premierul Victor Ponta era favorit, dar era urmat îndeaproape de Klaus Iohannis, primarul Sibiului care promite combaterea corupţiei. Mii de oameni au ieşit în stradă, la Bucureşti, pentru a sărbători, după ce premierul Ponta şi-a recunoscut înfrângerea”, scrie şi Associated Press.

Foto: radiotimisoara.ro

 

  1. Klaus Iohannis : Ne-am luat tara inapoi

    Care tara domnule Klaus, cumva Transilvania?
    Ni s-a pregatit asta de ani buni.
    ” Însă cea mai valoroasă decoraţie a primit-o Klaus Iohannis de la Otto Schily, fostul mi­nistru de Interne al Germaniei, în ziua de 11.12.2007. Acesta l-a decorat pe primarul Sibiului, Klaus Werner Ioha­nnis şi pe suc­cesorul său la Ministerul de Interne, Wolfgang Schau­ble, din partea Societăţii Ger­mane! Decoraţia, cea mai înaltă distincţie din Germania, a fost înmânată pentru merite deosebite aduse Germaniei!!! Şi noi care credeam, ca nişte naivi, că Iohannis slujeşte România.”

    In plus un detaliu cel putin interesant e cel semnalat de Active News
    “ De altfel, doamna Merkel nu s-a putut abţine şi a lăsat şi un indiciu mai mult decât arogant: în scrisoarea de susţinere către Iohannis, aceasta a folosit sintagma Siebenburgen, referindu-se la Transilvania, adică vechea denumirea a provinciei. Doamna Merkel putea folosi cu uşurinţă cuvântul “Transsilvanien”, dacă nu chiar Rumanien, dar a preferat denumirea care se regăseşte pe vechea stemă a defunctului principat, una în care românii nu erau reprezentaţi. O altă coincidenţă?”

    Eu as spune. Sah mat, Romania.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.