Klaus Iohannis SCAPĂ de DOSARUL DE INCOMPATIBILITATE. ICCJ a respins recursul ANI

Klaus Iohannis SCAPĂ de DOSARUL DE INCOMPATIBILITATE. ICCJ a respins recursul ANI

Completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis nu a fost incompatibil în perioada în care a fost primar al Sibiului.

ICCJ a respins, astfel, recursul ANI, printr-un verdict definitiv.

Instanţa a audiat părţile săptămâna trecută şi a rămas în pronunţare, aşteptând ca Agenţia Naţională de Integritate (ANI) să depună concluziile scrise, în aşteptarea motivării unei decizii a Curţii Constituţionale.

Deşi era citat, Klaus Iohannis nu s-a prezentat, trimiţând doar avocatul. În ziua respectivă preşedintele a avut întâlniri cu adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, şi cu ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

Instanţa supremă a judecat săptămâna trecută, pe fond, recursul ANI în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

Reprezentantul ANI a solicitat admiterea recursului, menţionând că şi Curtea Constituţională s-a pronunţat recent cu privire la constituţionalitatea articolului din legea aleşilor locali, dar motivarea deciziei CCR nu a fost încă redactată.

În replică, avocaţii lui Iohannis au cerut respingerea recursului depus de ANI. Unul dintre ei a argumentat că ANI nu a dovedit starea de incompatibilitate a clientului său, iar cel de-al doilea a susţinut că ANI recunoaşte caracterul regional al societăţii Apă şi Canal, aşa că decizia CCR nu se aplică în acest caz.

În data de 25 noiembrie, 2014, instanța supremă a admis judecarea pe fond a recursului în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, stabilind ca prim termen 14 ianuarie, când au fost citaţi atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

ANI a stabilit că Iohannis s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă, Canal şi Pieţe, dar acesta a contestat raportul şi Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate în primă instanţă, după care ANI a făcut recurs.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.