La Arad se pregătește un proiect unic în Europa de Est

La Arad se pregătește un proiect unic în Europa de Est

Un proiect unic în Europa de Est se pregătește la Arad: ambulanța transfrontalieră între România, Ungaria și Serbia.

Detaliile proiectului urmează să fie transmise ministerelor Sănătății din cele trei state, ca în luna decembrie să poată fi semnat un acord – cadru pentru înființarea Ambulanței Transfrontaliere.

Reprezentanți ai serviciilor de ambulanță din județele Csongrad, Bacs-Kiskun, Provincia Voivodina, dar și din țară, Timiș și Caraș-Severin, membri ai DKMT, s-au aflat la Arad, pentru a discuta despre înființarea Ambulanței Transfrontaliere. Pe ordinea de zi a discuțiilor s-a aflat și identificarea unor soluții în vederea consolidării colaborării dintre asigurătorii de sănătate pentru a facilita accesul cetățenilor locali la servicii de asistență medicală transfrontalieră.

Colaborarea în regiunea DKMT de la granița maghiară – româno – sârbă a început în urmă cu peste 25 de ani, cu scopul de a lărgi relațiile dintre comunitățile locale, precum și de a ajuta regiunea în procesul de integrare europeană. Întrucât atât Ungaria, cât și România sunt acum membre ale UE, iar Serbia este o țară candidată, toate beneficiază de diverse fonduri UE pentru a facilita proiecte interregionale în diferite domenii de politică. Cu toate acestea, legile UE pentru asistența medicală transfrontalieră sunt aplicabile numai în Ungaria și în România, iar acordurile internaționale guvernează relațiile cu Serbia. Ambiția Euroregiunii DKMT de a implementa un card regional de asigurări de sănătate, primul de acest gen care acoperă o zonă parțial dincolo de granițele externe ale UE.

„Am avut pe agenda de lucru a DKMT discuții despre implementarea unui proiect prin care să se introducă un card special de asigurări de sănătate transfrontalieră DKMT, care ar putea permite pacienților să beneficieze de o schemă de asigurări de sănătate care reduce sarcina administrativă atât pentru cetățeni, cât și pentru asigurători. Introducerea unui card de sănătate transfrontalier DKMT ar fi benefică pentru cetățenii acestei regiuni de frontieră, în special pentru rezidenții care locuiesc în orașe și sate mai mici din apropierea graniței, unde serviciile de asistență medicală din apropiere pot fi limitate”, a declarat Iustin Cionca, președintele DKMT.

  1. Gheorghe-vatmanul. 26 octombrie, 2023, 1:24 pm

    Asa,de unde 2 mii de euro salar decent in romania mea?exact doi copii am cu sotia.Eu-bataie de joc 3350 pt ceea ce fac.sotia 3 mii in zona industriala,alocatiile 512.Abia trecem cu bonuri de 8 mii.De unde 100 milioane,pe bune?diferenta asta de 2 mii UNDE sunt?la ordinari si hoti in buzunare!bata-i dzeu de nesimporcii si pe copiii lor!sa traiasca ei asa..

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.