La Arad sunt TESTATE combinezoane noi pentru medicii care luptă împotriva COVID-19

La Arad sunt TESTATE combinezoane noi pentru medicii care luptă împotriva COVID-19

Materiale noi pentru combinezoanele personalului medical sunt testate în această perioadă de către medicii arădeni.

Inginerii de la Facultatea de Inginerie  din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) Arad, alături de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare în Științe Tehnice și Naturale, au fost cooptați de directorul Filaturii de lână pieptănată din Șimleu Silvaniei, membru al Sudwolle Group, jr. Robert Kaminszky, și de către dr. Dana Olar, șef secție pneumologie din cadrul Spitalului Județean Arad, pentru confecționarea și testarea unor noi materiale destinate confortului și protecției cadrelor medicale.

„Este un proiect important pentru universitatea noastră. Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad a rămas consecventă în lupta împotriva COVID19 și continuăm să oferim ajutor acolo unde este nevoie. Ne implică activ și răspundem solicitărilor venite din mediul economic sau medical, oferind expertiza noastră celor care sunt implicați în această luptă”, a declarat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”.

În prima etapă, derulată în perioada iunie – august, la UAV s-au confecționat măști reutilizabile, cu un singur strat, din lână în amestec cu fibre chimice tip lână. Acestea au fost testate de 300 de voluntari, peste 95% dintre ei susținând că au fost confortabile și s-au comportat foarte bine după spălări repetate în regim casnic.

„În a doua etapă se continuă studiile asupra măștilor reutilizabile din două straturi, precum și a combinezoanelor confecționate din tricoturi realizate din fire cu finețea Nm 60, cu compoziția fibroasă 95% lână și 5% mătase”, a precizat prof. univ. dr.  Ionel Barbu, de la Facultatea de Inginerie din cadrul UAV.

Aceste combinezoane vor fi purtate de cadrele medicale pe sub echipamentul de protecție, pentru a avea un confort mult mai bun din punct de vedere al tușeului, reglării temperaturii și umidității la nivelul pielii. După purtarea efectivă timp de câteva zile, se va aplica un chestionar online pentru a vedea percepția cadrelor medicale asupra acestor materiale, deosebit de eficiente în perioada toamnă – iarnă.

„Dorim să le mulțumim partenerilor noștri pentru colaborare iar în perioada următoare, în parteneriat cu managementul Filaturii de lână pieptănată, vom disemina rezultatele cercetărilor în reviste de specialitate sau la conferințe cu tematică Industria Textilă”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Popa, prorectorul UAV.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.