Listă de așteptare de luni de zile la testele de screening pentru cancerul de sân, la Spitalul Județean Arad

Listă de așteptare de luni de zile la testele de screening pentru cancerul de sân, la Spitalul Județean Arad

Cererea mare pentru mamografii și ecografii mamare face ca lista de programări să se întindă deja până spre finele lunii iunie.

La data primirii informațiilor din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, erau programări făcute până pe 22 iunie.

Vă reamintim că Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad asigură, începând cu data de 3 noiembrie 2022, servicii medicale complete pentru screening-ul cancerului de sân. Acesta ajută la depistarea precoce a unor formațiuni la nivelul sânului, înainte ca acestea să fie simțite la palpare sau să producă simptome. Depistarea formațiunilor, nodulilor, în stadiu incipient, permite aplicarea unui tratament eficient.

De la data începerii asigurării acestor servicii, au fost efectuate aproape 1.000 de investigații.

De asemenea, o echipă multidisciplinară alcătuită din medici radiologi, chirurgi și anatomo-patologi efectuează puncții mamare pentru pacientele cărora, în urma investigațiilor imagistice sau radiologice – ecografie mamară ori mamografie – li s-au descoperit noduli suspecți la nivelul sânului.

Puncția (biopsia mamară) este recomandată pentru obținerea unui diagnostic, de certitudine, histopatologic.  Procedura de biopsie a sânului are riscuri minimale, însă poate certifica, în urma examinării histopatologice natura benignă ori malignă a unui nodul format la nivelul sânului.

Intervenția medicală se efectuează în aproximativ 30 de minute, nu necesită internare, această procedură putând fi efectuată în regim de spitalizare de zi.

Cum decurg investigațiile mamare?

Pacienta se programează la ecografie sau mamografie, în funcție de recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist.

Dacă rezultatul ecografiei/mamografiei indică existența unor formațiuni/noduli la nivelul sânului pacienta poate opta, la recomandarea medicului, pentru puncție mamară.

Echipa medicală a Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală efectuează mamografiile de control și ecografiile de sân, prin contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Arad sau la cerere, contra cost.

Investigațiile sunt realizate la etajul I al clădirii principale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, din strada Andrenyi Karoly, nr 2-4, pe bază de programare și cu trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Așa cum menționam, mamografiile și ecografiile pot fi efectuate atât gratuit, prin contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Arad, cât și contracost, după cum urmează:  mamografie unilaterală – 100 de lei, mamografie bilaterală – 200 de lei, ecografie sân unilateral – 90 de lei, mamografie sân bilateral – 160 de lei.

Program efectuare mamografii/ecografii mamare:

Luni: 7.30-13.30;

Joi: 13.30-19.30.

Programările pot fi efectuate de luni până vineri între orele 7 – 18 la numerele de telefon: 0357 407 200 sau 0733 441 686, ori direct la Biroul de Programări situat la intrarea în Ambulatoriul SCJU Arad din strada Andrenyi Karoly, nr 2-4 – în același interval orar, respectiv on-line pe site-ul spitalului: https://scjarad.ro/

  1. MORI STAND LA RAND 21 martie, 2023, 9:19 am

    ONLINE NU SE POATE, EVIDENT ASA NU AU ACCES CEI CARE NU AU PILE

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.