Literatura românească și de peste hotare în secolul XIX

Literatura românească și de peste hotare în secolul XIX

Din punct de vedere cultural, țară noastră a reușit să se afirme la nivel internațional cu precădere între secolele XVIII-XX, mulțumită unor intelectuali dedicați care au contribuit fiecare cu numeroase realizări în arhitectură, muzică și literatură, printre altele.

Așa cum am văzut într-un articol anterior, țara noastră abundă de comori medievale, fapt ce atestă dăruirea de care au dat dovadă strămoșii noștri pentru a construi lucruri care încă mai există, deși ei nu mai sunt printre noi de secole.

În acest material, tema principală va fi literatura, atât cea românească dar și cea internațională din secolul al nouăsprezecelea. Scopul final este ca toți cei care vor citi aceste rânduri să poată să simtă un pic din farmecul acelei perioade, dar și să afle informații interesante despre unii scriitori poate mai puțin cunoscuți pentru marea majoritate a oamenilor.


Photo by Mysticsartdesign/ CC0

Alexandru Vlahuță și România Pitorească

Scriitorul originar din Vaslui este unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al nouăsprezecelea, fiind un poet și un prozator recunoscut atât pe plan intern cât și internațional. Lucrarea sa de căpătâi este considerată a fi România Pitorească, un volum de proză care constituie un veritabil atlas geografic comentat al României. Printre capitolele cărții se numără: „Pe Dunăre. De la Orșova la Sulina”, “Pe Marea Neagră” și “În munții noștri”. Gabaret Ibrăileanu vede în România Pitorească o modalitate prin care autorul “ne-a făcut să vedem și să iubim mai mult țara, frumusețile ei, locul unde s-a desfășurat istoria acestui neam”.

Dimitrie Anghel și simbolismul românesc

Dacă este să vorbim de simbolism, nu îl putem exclude pe Dimitrie Anghel, un poet și prozator român, care s-a remarcat prin cultivarea mediului naturii artificiale, umanizate, al grădinilor și procedeul sinesteziilor. Este un om contemplativ și visător, care a reușit prin poeziile sale să aducă tema călătoriilor, a evaziunii, motivul boemei și imagini ale peisajului marin.

Opera sa literară include numeroase nume precum volumul de versuri “În grădină”, sau „Fantazii”. A mai scris si alte volume de proză, dintre care putem aminti „Povestea celor necăjiți” , „Fantome”, „Oglinda fermecată” și „Triumful vieții”.

George Eliot

Fără îndoială unul dintre cei mai de seamă scriitori din era victoriană, George Eliot a fost nuvelist poet, jurnalist și translator. Pe numele ei real Mary Anne Evans, a folosit un nume de bărbat ca și pseudonim pentru ca opera sa să fie luată în serios, așa cum tocmai ea mărturisea la acea vreme. Chiar dacă în perioada în care a trăit femeile scriitor își puteau publica volumele în nume propriu, a dorit să scape de stereotipul conform căruia femeile se limitează doar la a scrie romanțe înduioșătoare.

Una dintre lucrările sale cele mai importante este Daniel Deronda, o amestecătură de satiră socială dar și o căutare a moralității. Cartea are în centrul atenției povestea dintre Daniel Deronda și Gwendolen Harleth, o femeie ce obișnuia să joace la ruletă.

Prima carte pe care a scris-o a fost Adam Bede, o lucrare ce este și astăzi folosită în universități ca studiu al literaturii din secolul al nouăsprezecelea. Povestea întruchipează viața rurală a patru personaje în comunitatea ficțională Hayslope, capturând o poveste de dragoste rectangulară între protagoniștii operei.

Charles Dickens

Scriitor englez și critic social, Charles Dickens este creatorul unora dintre cele mai cunoscute personaje ficționale și de asemenea, alături de George Eliot face parte din elita scriitorilor din era victoriană. David Copperfield, A Tale of Two Cities, și Oliver Twist sunt doar câteva dintre cele mai importante opere ale sale.


Photo by: Prawny/ CC0

Scriitorul a avut și o poveste de viață impresionantă, fiind nevoit să renunțe la școală pentru a lucra într-o fabrică din cauza situației familiale. Chiar dacă nu a beneficiat de educația formală, a reușit să scrie un jurnal săptămânal timp de 20 de ani, a scris 15 romane, 5 nuvele, sute de povești scurte și articole non-ficționale. Charles Dickens continuă să rămână prezent în viața oamenilor chiar și astăzi, operele sale stârnind interesul și generațiilor actuale.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.