LOVITURĂ DURĂ dată ROMÂNILOR din STRĂINĂTATE! Măsura vizează TOATE MAMELE

LOVITURĂ DURĂ dată ROMÂNILOR din STRĂINĂTATE! Măsura vizează TOATE MAMELE

Veste îngrijorătoare pentru românii care locuiesc și lucrează în străinătate și care au copii în întreținere.

Alocațiile pentru copiii lor ar urma să fie tăiate în mai multe țări europene, după practica deja anunțată în Marea Britanie.

Consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, la RFI.ro, că această prevedere, inclusă în tratatul privind statutul Marii Britanii în Uniune, este deja studiată şi de alte state membre.

În ceea ce privește ajutoarele sociale, pe care Marea Britanie le acordă celor cu salarii mici şi care fac obiectul clauzei de salvgardare, Orban a afirmat că este foarte puţin probabil ca situaţia să se regăsească şi în alte alte state membre, și asta pentru că un asemenea tip de ajutor se acordă doar în Marea Britanie.

Acordul semnat cu liderii UE, pe 19 februarie, va permite Marii Britanii să activeze oricând, în următorii şapte ani, o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază angajaţii veniţi din altă ţară UE, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice naţionale. Aceste condiţii au fost negociate în mod detaliat cu liderii ţărilor centrale şi est-europene.

Limitarea alocaţiilor copiilor angajaţilor străini care lucrează în Marea Britanie se va face prin indexarea la nivelul veniturilor din ţara de origine a imigrantului. Pentru actualii solicitanți, în număr de 34.000, regula se va aplica din 2020, iar pentru cei viitori, imediat ce noile legi vor fi adoptate.

La o zi după semnarea acordului, președintele Klaus Iohannis declara că „mecanismul este nediscriminatoriu” și că va ține cont de diferențele dintre statele membre. De asemenea, președintele garanta că mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocațiile pentru copii la alte prestații sociale.

„Va putea fi aplicat pe o perioadă de timp de maximum șapte ani. Cetățenii români care lucrează deja pe piața de muncii în Marea Britanie — atenție, foarte important — nu vor fi afectați de mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii în Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului, dar și aceștia își vor recupera accesul la aceste prestații gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani”, a precizat șeful statului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.