Mai multe alimente PREFERATE de români, INTERZISE în toată țara, la inițiativa unui MEDIC ARĂDEAN

Mai multe alimente PREFERATE de români, INTERZISE în toată țara, la inițiativa unui MEDIC ARĂDEAN

Inițiativa legislativă care prevede interzicerea, începând cu anul viitor, a mai multor alimente nesănătoase, a trecut de Parlament și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Este vorba despre un proiect al lui Adrian Wiener, medic și senator arădean al USR. Acesta prevede măsuri drastice precum interzicerea unor alimente, cum ar fi: produsele semipreparate, popcornul pentru microunde, chipsurile, supele la plic, dar și margarina, care este un produs folosit de aproape toți românii.

„Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, spune Wiener.

Senatorul a dorit să limiteze consumul de grăsimi nesănătoase, care se găsesc în aceste alimente sub forma unor acizi grași trans. Consumul excesiv poate duce la boli ale inimii, obezitate, sau alte afecțiuni grave.

„A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3500-5000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans. Iată că acum totuși Camera Deputaților a decis, ca pe final de ciclu electoral, să scoată din sertar această lege. A fost votată în unanimitate și va fi promulgată de președintele Iohanhis. Este un pas uriaș spre civilizație alimentară, e un început foarte bun. Este poate cea mai importantă iniţiativă legislativă destinată prevenţiei în România. E un pas uriaş spre civilitate alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere”, a explicat Adrian Wiener, senator al USR Arad.

Daca va fi promulgată de Președinte, măsura va intra în vigoare în aprilie 2021.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.