Proiect național unic, la Arad. Șapte bibliotecari au scris o carte aparte de povești pentru copii

Proiect național unic, la Arad. Șapte bibliotecari au scris o carte aparte de povești pentru copii

Proiect național unic la Arad, unde șapte bibliotecari au scris o carte aparte de povești pentru copii.

Unul dintre multele proiecte, de cursă lungă, ale Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad este editarea unor noi cărți pentru copii. În acest sens, dată fiind săraca producție locală de carte de acest profil,  Biblioteca Județeană, cu sprijinul Consiliului Județean Arad, a editat,  în ultimii doi ani,  astfel de tipărituri.

Cea mai recentă dintre ele, cu autor colectiv, un proiect național  unic, este  „Cartea de povești în care și tu ești”, în varianta engleză: „A bright little star, this book tells you are”. Concepută  în  format  atrăgător, cartea cu poveștile celor șapte bibliotecari implicați are un caracter unitar. Textele se înscriu în genul epic, de dimensiuni reduse, în care expunerea se centrează pe întâmplări relatate din perspectiva unui participant direct. Fondul poveștilor este aproape în exclusivitate liric, autorii lor fiind transformați adesea în personaje, care scriu  firul narativ. Caracterul unitar al cărții este asigurat  de  segmentul de cititori  căruia i se adresează, de  tipul de personaje  existente,  de situațiile, dialogurile, acțiunile pe care  acestea le creează. Personajele scrierilor, alături de copii,  sunt  din categoria zburătoarelor, blănoaselor sau țepoaselor. Ele interrelaționează în fiecare povestire, de așa manieră încât, fiecare copil care va deschide cartea, se poate regăsi ca personaj, ca erou de poveste.

Prin ea, orice adult  își va aminti, cu drag și cu nostalgie, năzbâtiile pe care le-a făcut în copilărie alături de prieteni, indiferent dacă  aceștia au fost animale de companie sau ființe umane.Vor fi ajutați și de ilustrațiile concepute de colega noastră Dana Mâțoc.

Pentru acei dintre cititori care vor să-și exerseze limba engleză, dar și pentru a „gusta”  farmecul poveștilor în altă limbă decât cea maternă, există varianta în limba engleză, asigurată de:  prof. Silvia Păcurar, Ioana Podina și de Albert Alexandru Gal.

„Pentru că te vei regăsi în cartea noastră ca personaj,  copile, cititorule, am numit-o:  «Carte de povești în care și tu ești»/ «A bright little star, this book tells you are!» Semnatarii textelor cărții sunt: Bibliotecarul anonim, Elena Frugina (pseudonim), Gabriela Bălănean, Irina Șandor, Florin Coita, Gabriel Constantinescu și Lucia Bibarț. Acestea fiind spuse, dragă cititorule, nu ne mai rămâne decât să îți dorim lectură și excursie plăcute”, precizează Lucia Bibarț.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.