Mai mulți elevi de la un LICEU ARĂDEAN au participat la un stagiu de practică într-o zonă superbă din SPANIA (GALERIE FOTO)

Mai mulți elevi de la un LICEU ARĂDEAN au participat la un stagiu de practică într-o zonă superbă din SPANIA (GALERIE FOTO)

Un grup de 29 elevi din clasele a X-a A, a X-a B şi a X-a C, de la Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad au participat, în perioada 28.01.2019 – 15.02.2019, la un stagiu de practică în Granada – Spania.

Acest stagiu de practică a fost organizat în cadrul proiectului Erasmus+ de mobilitate VET (învăţământ profesional şi tehnic) – ,,Learning to be 2” nr. 2018-1-RO01-KA116-047470, proiect derulat în cadrul Cartei de mobilitate VET. Elevii participanţi la acest proiect urmează cursurile liceale în cadrul specializărilor: tehnician designer vestimentar, tehnician în achiziţii şi contractări, coafor stilist.

Pe parcursul celor trei săptămâni petrecute în Granada, elevii au efectuat şase ore de practică, în zilele lucrătoare ale săptămânii, la agenţi economici, respectiv la o şcoală privată de coafură sub îndrumarea tutorilor desemnaţi. Astfel ei au fost pregătiţi pentru: integrarea la locul de muncă, lucrul în echipă, tranziţia de la şcoală la muncă, comunicarea eficientă, utilizarea mijloacelor şi instrumentelor digitale, satisfacerea cerinţelor clienţilor şi dezvoltarea personală, în scopul obţinerii performanţei.

Elevii de la specializarea tehnician designer vestimentar au dobândit competenţe şi abilităţi despre: documentaţia tehnică industrială, organizarea la locul de muncă, realizarea practică a produsului textil, norme ergonomice la locul de muncă, planificarea propriei activităţi şi executarea cu responsabilitate a operaţiilor pentru realizarea produsului finit, antreprenoriat.

Elevii de la specializarea tehnician în achiziţii şi contractări au dobândit competenţe şi abilităţi despre: etica profesională, comunicarea eficientă, procedeele specifice contabilităţii, preţurile mărfurilor, etichetarea şi ambalarea ecologică, tranziţia de la şcoală la viaţa activă, cultura calităţii, utilizarea limbajului de specialitate şi asumarea rolurilor în echipă.

Elevii de la specializarea coafor stilist au dobândit competenţe şi abilităţi despre: cerinţele locului de muncă, structura unei organizaţii în domeniul estetică, alegerea instrumentelor şi materialelor necesare, tehnica executării tunsorilor, realizare de sarcini de lucru corect şi cu încadrare în timp, antreprenoriat, autoevaluare, adaptarea la schimbare şi controlul calităţii.

Pentru dezvoltarea competenţelor de comunicare în limbi străine, elevii au beneficiat de un curs de limba engleză – online pe platforma OLS şi de un minicurs de limba spaniolă – la sosirea în Granada. La finalul primelor două săptămâni de practică, elevii au susţinut o evaluare intermediară, iar evaluarea finală a avut loc în ultima zi de mobilitate. Validarea stagiului s-a făcut prin Certificate de participare şi documente de mobilitate Europass. De organizarea mobilităţii s-a ocupat M.E.P. Europrojects Granada, organizaţie reprezentată de Mari Carmen Espartero – director şi Jesus Delgado – director.

Elevii au fost însoţiţi de prof. Florica Demeter, prof. Camelia Iovescu, prof. Adina Hărţău şi prof. Cosmin Julan. Activităţile din cadrul proiectului au fost monitorizate de prof. dr. Adina Avacovici – coordonator proiect Erasmus+ de mobilitate VET ,,Learning to be 2” şi director adjunct al Liceului Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad.

„În weekenduri am putut descoperi Andaluzia, cea mai exotică şi senzuală regiune a Spaniei. Andaluzia înseamnă îmbinare de culturi, soare, poftă de viaţă, flamenco, istorie, tradiţii, palate maure cu fântâni şi grădini interioare, corida şi tapas. Au fost vizitate următoarele oraşe: Sevilla, Malaga şi Ronda, dar şi obiective turistice din Granada precum Parcul de Ştiinţe, BioDomo, Catedrala, Mirador de San Nicolas şi Palatul Alhambra. Considerăm că stagiile de practică în alte ţări îmbunătăţesc cultura generală şi cea de specialitate, procesul de tranziţie de la educaţie şi formare către piaţa muncii, consolidând în acelaşi timp cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale VET”, a declarat prof. dr. Adina Avacovici, coordonator proiect.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.