Maraton în AMINTIREA EROILOR REVOLUȚIEI: Cluj-Timișoara, în trei zile

Maraton în AMINTIREA EROILOR REVOLUȚIEI: Cluj-Timișoara, în trei zile

Un ardelean care locuieşte de peste 20 de ani la Budapesta și-a propus să parcurgă drumul de la Cluj-Napoca la Timișoara, alergând, în memoria eroilor căzuți la Revoluția din decembrie 1989. Maratonistul intenţionează să parcurgă în fiecare zi câte o distanță de maraton, respectiv 42 de kilometri, şi speră să ajungă în data de 18 decembrie la Timişoara.

Juhos Gabor a pornit luni din Cluj-Napoca și va trece prin orașe, precum Turda, Alba-Iulia, Aiud, Deva, Lugoj, iar punctul final va fi Biserica Reformată din Timişoara, locul unde a izbucnit revoluţia.

„În fiecare zi voi alerga 42 de kilometri, o distanţă de maraton. Eu sunt alergător de maraton, ani de zile am făcut asta şi sper că şi Dumnezeu mă ajută să pot face ce mi-am propus. Eu gândesc că noi, urmaşii acelor oameni care au murit atunci, suntem datori cu aşa ceva. Eu asta pot să fac şi recomand tuturor să facă ceva, ce poate fiecare mai bine, ca să ne amintim de ei, pentru că au murit atunci mulţi tineri ca noi să trăim într-o lume mai liberă”, a spus Juhos Gabor.

Maratonistul participă din pasiune la diferite concursuri organizate în Europa, astfel că deşi nu este un sportiv de performanţă, consideră că are antrenamentul necesar pentru un asemenea demers. El a explicat, înainte de pornirea în cursă, că şi-a dorit să facă ceva pentru amintirea tinerilor căzuţi la Revoluţie.

Juhos Gabor are şi un regret legat de Revoluţia, de la care anul acesta se împlinesc 25 de ani: acela că era deja plecat din ţară şi nu a participat la evenimentele din decembrie ’89.

„Eu sunt unul dintre cei care a plecat din ţară, eram la Budapesta când a fost Revoluţia. Îmi este un pic ruşine, dar aşa a fost şi acesta este un motiv pentru care fac acest drum. Îmi amintesc multe pentru că am văzut în presă şi la televizor ce s-a întâmplat. Zile în şir n-am crezut că o să fie o schimbare aici, pentru că cine a trăit pe vremea aceea nu putea crede că acel regim foarte puternic poate fi schimbat”, a mărturisit Gabor.

Maratonistul de 49 de ani, care locuieşte în prezent la Budapesta, unde are o firmă de accesorii sanitare mai spune că şi-ar dori foarte mult dacă pe drumul către Timişoara i s-ar alătura, chiar şi numai pentru o porţiune, alţi oameni care vor să celebreze cumva împlinirea a 25 de ani de la Revoluţie.

Foto: kolozsvaros.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.