Marius Göndör: „Majorările salariale din învățământ – o mică piesă de teatru”

Marius Göndör: „Majorările salariale din învățământ – o mică piesă de teatru”

 

Vicepreședintele PNL Arad, Marius Göndör, a declarat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi, la sediul PNL Arad, că toată discuția din ultima perioadă referitoare la majorările salariale din învățământ au făcut parte dintr-o piesă de teatru, însemnând practic doar un fel de „praf” aruncat în ochii cadrelor didactice.

„În acest sfârșit de august – început de septembrie, am asistat la o mică piesă de teatru, cu Guvernul României și sindicatele din Învățământ ca actori principali. Această piesă de teatru poartă numele de «majorări salariale în învățământ» și a fost o piesă într-un singur act, următoarele acte rămânând în suspans, în cel mai bun caz urmând a fi jucate în anul electoral 2016. În contextul acestei nebunii a majorărilor salariale din sectorul bugetar, valul majorărilor salariale a ajuns și la învățământ. Eu cred că tot acest scenariu a fost unul creat deliberat, un scenariu după care sindicatele au intrat în joc, au demarat o rundă de negocieri cu solicitări de 70%, 25% și mai apoi 15% ca să primească 10%. Cu amenințări că nu vom începe anul școlar. Acest prim act al piesei de teatru s-a terminat, începe anul școlar și nu se mai discută nimic. Dacă ar fi să discutăm despre majorări salariale în învățământ, vă pot spune că ceea ce s-a discutat până acum au fost minciuni și au însemnat «praf» aruncat în ochii cadrelor didactice”.

Vicepreşedintele PNL a mai declarat: „Pentru a putea face majorări de salarii în învățământ este nevoie de o discuție la nivel macro, pe câțiva ani de zile, despre ce se întâmplă cu bugetul educației. Constituția prevede ca Educației să fie de 6% din PIB, dar acest procent nu a fost respectat niciodată, cel mai mare buget fiind în jur de 2,2%-2,4% din PIB. Ținând cont că aproape 80% din bugetul Educației se duce pe salarii, o majorare de 70% a salariilor înseamnă creșterea bugetului educaţiei la peste 3% din PIB. Spun toate aceste lucruri pentru a-mi susține afirmațiile anterioare. Pentru a se putea discuta în mod serios despre majorări salariale în educație trebuie să existe un consens politic național cu privire la evoluţia bugetului Educației pe o perioadă mai lungă de timp, ceva asemănător consensului pentru Apărare. Tot ce s-a întâmplat acum legat de buget a fost doar o mare păcăleală, iar durerea cea mai mare în tot acest context este că sindicatele din învățământ au intrat în acest joc”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.