Măsură OBLIGATORIE pentru asociațiile de proprietari. Ce trebuie să se monteze pe toate blocurile în care există centrale de apartament

Măsură OBLIGATORIE pentru asociațiile de proprietari. Ce trebuie să se monteze pe toate blocurile în care există centrale de apartament

Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad atrage atenția că asociațiile de proprietari trebuie să respecte legislația privind protecția și securitatea la incendii.

„În condominiile în care sunt montate centrale de gaz în apartament, trebuie montate detectoare automate de gaz și pe părțile comune ale clădirii, de asemenea trebuie să existe extinctoare și un plan de evacuare în caz de incendii în fiecare scară de bloc. Ordinul ANRE 89/10.05.2018 prevede obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale conform art. 129, alin. (1) și alin. (2) precum și art. 144 alin. (1). Astfel, raportat la prevederile art. 144 alin. (1), pentru siguranța în alimentarea cu gaze naturale se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării pentru a putea fi detectate  scăpările accidentale de gaze naturale”, a declarat Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad, într-un comunicat de presă.

„De reținut este că verificarea tehnica a instalației se face la maximum doi ani, iar revizia tehnica a instalație la maximum zece ani. În cazul în care nu sunt îndeplinite normele tehnice operatorul poate întrerupe alimentarea cu gaze naturale”, atrage atenția Dorina Lupșe, citând: „Conform art. 54 alin. (1), lit. d), pct. v din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 29/28.06.2016, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale poate să întrerupă alimentarea cu gaze naturale a clientului final în situația în care nu sunt prezentate actele doveditoare privind efectuarea verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalației de utilizare, în conformitate cu normele tehnice specifice aprobate de ANRE”, a mai precizat Dorina Lupșe.

În final, în comunicat se mai arată că începând din anul 2016, conform Legii 15/2016, locatarii pot face sesizări și reclamații pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun în spațiile comune și publice. În  Arad, sesizăriile și reclamațiile se fac la Poliția Locală, apelând numărul de telefon: 0257-939.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.