Merkel face promisiuni nemaiauzite Turciei, sub presiunea de a îşi pierde funcţia de cancelar din cauza politicii în problema refugiaţilor

Merkel face promisiuni nemaiauzite Turciei, sub presiunea de a îşi pierde funcţia de cancelar din cauza politicii în problema refugiaţilor

Tot mai multi politicieni ai Uniunii aflate la putere in Germania critica politica Angelei Merkel in problema refugiatilor. Iar aceasta ar putea-o costa functia. Cel putin asa declara vicepresedintele liberal Wolfgang Kubicki, pentru publicatia Die Welt. „Daca doamna Merkel continua asa, nu mai ajunge anul 2017 ca si cancelar“. El a adaugat: „La un moment dat, politicienii se vor panica si instinctiv vor zice: Merkel trebuie sa plece, caci ea ne-a facut bucata“. Momentan, Merkel se afla la Ankara, unde ii momeste pe guvernantii turci sa ia refugiatii inapoi, in schimbul ajutoarelor financiare, a inlesnirilor de vize si a unei mai apropiate perspective ca Turcia sa intre in UE.

Popularitatea cancelarului a scazut in sondaje, iar evenimentele de ultima ora nu sunt de natura sa linisteasca spritele: un refugiat a fost ucis intr-o altercatie cu un alt refugiat, o candidata la primaria Koln-ului a fost injunghiata de un neamt somer, fost extremist de dreapta, unele lagare cu corturi n-au caldura si locatarii ameninta sa le dea foc, iar prognozele sumbre vorbesc de un milion si jumatate de imigranti in Germania, pana la finele acestui an. „Politica in sandale Birkenstock cuplata cu aroganta morala“ numeste atitudinea lui Merkel, politicianul FDP, Wolfgang Kubicki.

Si totusi, cancelarul are si aparatori. Coordonatorul pentru refugiati, Peter Altmaier (CDU), s-a opus cererilor venite inclusiv din randurile propriului partid, de a se impune o limita superioara a numarului de refugiati acceptati. Dat fiind numarul mare de cereri de azil, Germania are insa dreptul „sa priveasca mai atent la azilantii refuzati“. De regula, aceasta inseamna ca acestia trebuie sa paraseasca Germania de bunavoie, sau vor fi expulzati.

„Lasati-ne sa urmarim impreuna scopul ca, dintre aceia care nu au deptul la azil, pe viitor cel putin 50% sa ajunga cat de repede in patriile lor“ a spus Altmaier duminica, la sedinta Tinerei Uniuni de la Hamburg. Aceasta masura ii va privi probabil pe refugiatii economici, ca si pe cei politici din tarile balcanice, declarate acum oficial „tari de provenienta sigure“, adica in care persecutiile politice au incetat.

Altmaier a recunoscut ca guvernul german nu a fost pregatit pentru „un asemenea val de refugiati”. Insa acum trebuie rezolvata situatia, atat in sensul adapostirii imediate, cat si a integrarii lor viitoare. Politicianul crestin democrat a asigurat ca nu vor avea loc mariri de impozite si taxe, pentru a se acoperi cheltuielile cu refugiatii.

Insa pana la viitoare sedinta a Uniunii, care va avea loc peste doua saptamani, politicienii responsabili de Interne pregatesc un ultimatum adresat cancelarului, de securizare mai puternica a frontierelor. Gruparea constituita in jurul deputatului crestin-social Hans-Peter Uhl solicita ca unora dintre refugiati sa li se refuze intarea in tara. „Astfel, noi solicitam luarea de masuri ca refugiatii ce, in mod evident, vor sa intre fara motive intemeiate in Germania, sa fie respinsi direct la granite“ a declarat el pentru Bild am Sonntag.

Atmosfera e impartita, in Germania. Pe de o parte ies in strada cetatenii care manifesta impotriva urii fata de straini. „Festivalul luminii“ ca si cca 8.000 de oameni care au constituit duminica un lant de lumini in zona Branderburger Tor vor sa arate ca Berlinul e un oras deschis si fara prejudecati xenofobe. Pe de alta parte, la granita Germaniei cu Austria, in localitatea Freilassing, o mie de demonstranti mobilizati de partidul nationalist AfD au manifestat contra politicii azilului practicate acum in Germania.

Situatia se inaspreste si din cauza conditiilor meteorologice, ca si a tensiunilor care se nasc intre locatarii din lagarele de primire, unde conditiile sunt relativ precare. „Satul de corturi“ din parcul Jenfelder Moospark din Hamburg este un exemplu pentru aceasta stare de lucruri, dupa cum relateaza Die Welt. Cincizeci de corturi nu sunt etanse, ploua in ele. In alte corturi (de dimensiuni mari, care adapostesc familii intregi) nu este caldura, caci instalatiile de incalzire au fost facute in pripa si nu functioneaza peste tot. Multi refugiati, mai ales femei si copii, sunt raciti sau sufera de alte boli.

„Conditiile din corturi sunt catastrofale si de nesuportat“, a declarat o voluntara, ziarului Hamburger Morgenpost. De aceea, exista riscul escaladarii tensiunii. „Refugiatii au amenintat deja ca vor da foc corturilor, ca sa scape din ele“, a relatat un alt voluntar. Autoritatile incearca sa faca locuibile alte sedii, sali si depozite vechi. In orasele Schwedt pe Oder si Cottbus s-a gasit solutia renuntarii temporare la demolarea unor cladiri. Refugiatii urmeaza a fi cazati in locuintele goale de acolo, care vor fi amenajate in acest scop, in scurt timp.

Foto: Facebook

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.