Nevoia de lobby eficient la Berlin

Nevoia de lobby eficient la Berlin

Noul ambasador al Romaniei la Berlin si-a intrat in paine. Emil Hurezeanu, fosta voce de aur a Europei Libere si timp de peste un deceniu neobosit analist politic la Bucuresti, este acum o voce institutionala a statului roman. De la alt pupitru decat cel de jurnalist critic, el prezideaza ca ambasador intalniri cum a fost cea de miercuri, 14 octombrie, cu lobby-stii germani care se ocupa de Romania. Organizata anual începand din anul 2004, in parteneriat cu Forumul Germano-Roman, Seara Parlamentara a Ambasadei la Berlin este un eveniment important pentru imaginea Romaniei. O imagine care in Germania este asa si asa, in sensul ca ar mai fi de colturi de poleit.

La Seara Parlamentara din acest an au participat membrii Forumului Germano-Roman, parlamentari din Bundestag reprezentand intreg spectrul politic. Au fost prezenti reprezentanti ai Administratiei parlamentare germane si ai landurilor federale, precum si   membri ai Grupului parlamentar de prietenie Romania-Germania   din Parlamentul Romaniei. Acestia au participat la vizita oficiala la Berlin a Grupului de prietenie condus de presedintele Mihai Tudose, ministrul economiei, comerţului şi turismului, care a avut loc intre 12-14 octombrie. Detalii despre vizita pot fi accesate aici.

„Evenimentul a fost deschis de ambasadorul Romaniei in Germania, E.S. Emil Hurezeanu, si presedintele Forumului Germano-Roman, deputatul german Christoph Bergner. In alocutiunile prezentate, cei doi vorbitori au evocat bunele relatii dintre Romania si Germania, perspectivele de consolidare a acestora si proiectele comune avute in vedere in contextul inceperii mandatului noului ambasador al Romaniei la Berlin” se precizeaza in comunicatul de presa al Ambasadei.

In plus, la Bucuresti s-a fondat un omolog al Forumului Romano-German de la Berlin. Insa ce este acest forum, cine il constituie si de ce? Ani la randul, DRF (Deutsch-Rumänisches Forum) de la Berlin a avut-o ca presedinta pe Susanne Kastner (SPD), o politiciana germana de varf si mare prietena a poporului roman. Susanne Kastner a fost, timp de sapte ani, intre 2002 si 2009, vicepresedinta Bundestagului german, ulterior presedinta Comisiei de Aparare din Bundestag. Ea a vizitat adesea Romania, fiind implicata in diverse proiecte sociale prin fundatia sa Kinder Soforthilfe, infiintata in anul 2003.

Din anul 2014, presedentia DRF a fost preluata de Dr. Christoph Bergner, deputat in Parlament. Vicepresedintele Forumului este cantaretul de muzica rock Peter Maffay, etnic german nascut la Brasov, care a realizat o serie de proiecte caritative, inclusiv pentru copiii defavorizati din Romania. Intreaga componenta a conducerii Forumului poate fi vazuta pe homepage-ul sau.

In cuvantul sau de intampinare, Dr. Christoph Bergner spune ca Romania trebuie sa absolve un proces de transformare complicat si, in sensul acesta, are nevoie de sprijinul unui partener consacrat cum e Germania. „Romania are nevoie de un lobby coordonat si organizat in Germania si de o platforma publica eficienta pentru relatiile germano-romane, adica munca de lobby in cel mai bun sens”.

Miercuri, procesul a fost demarat in noua formula, cu oamenii vechi si mai noi. Iar misiunea nu e usoara, caci Germania ar fi avut nevoie de sprijin european in problema refugiatilor, iar unele tari ale UE, printre care si Romania, pur si simplu s-au codit sa il dea.

Foto: berlin.mae.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.