Mihai Fifor: „Am votat pentru cel mai amplu program de combatere a șomajului în rândul tinerilor”

Mihai Fifor: „Am votat pentru cel mai amplu program de combatere a șomajului în rândul tinerilor”

Președintele Consiliului Național al PSD, senatorul arădean Mihai Fifor, a depus o declarație politică în care și-a asumat votul pentru cel mai amplu program de combatere a şomajului în rândul tinerilor, din ultimii 25 ani.

„Din postura de senator al Partidului Social Democrat am susținut și promovat aceste măsuri, iar astăzi, am votat, alături de colegii mei pentru Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Salut promptitudinea cabinetului Grindeanu de a veni în Parlament cu actele normative care însumează măsurile promise prin Programul de guvernare de Partidul Social Democrat. Garanția unor soluții imediate pentru tineret, pentru formarea de forță de muncă bine calificată și integrarea acesteia pe piața muncii reprezintă o prioritate legislativă a Guvernului și consider că este și o prioritate a noastră. Cuantumurile alocate până acum erau mult prea mici, atât pentru ucenici/stagiari, cât și ca facilitate pentru angajatori. Un parlamentar dă dovada interesului său față de comunitatea care l-a ales prin votul pe care îl dă în Parlament pentru proiectele care vin în ajutorul cetățenilor. Iar acest proiect este extrem de binevenit pentru arădeni, fie ei angajați sau angajatori. Aradul are uriașă nevoie de forță de muncă bine pregatită, la fiecare întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri din județ desprinzându-se această imperioasa cerință. Din păcate, exemplul admirabil al domnului Marin Crișan, cel care a înființat o școală renumita de sudură în Arad, nu este suficient”, declară senatorul Mihai Fifor.

PSD a propus, prin programul de guvernare, măsuri concrete care să oprească urgent exodul tinerilor din țară și care să le ofere șansa însușirii unei profesii prin programe de ucenicie, pentru învățarea unei meserii, dar și prin programe de stagii, pentru acumularea experienței profesionale. În prezent, deși există o Lege a uceniciei la locul de muncă, dispozițiile acesteia nu reușesc să recupleze angajatorii, lucrătorii și furnizorii de formare, de unde și nivelul scăzut de participare la programele de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă. Un alt element ar fi cuantumul insuficient, asigurat din bugetul asigurărilor pentru șomaj (BAȘ), pentru acoperirea cheltuielilor cu salariul și formarea profesională a ucenicului. De asemenea, și în cazul contractelor de stagiu, sumele acordate angajatorilor din BAȘ sunt foarte mici, raportat la salariile practicate pe piața muncii pentru forța de muncă înalt calificată.

„Această inițiativă legislativă combină ocuparea cu formarea forței de muncă. Se acordă subvenție angajatorilor în valoare de 250 euro/lună/ucenic pe care accepta sa il formeze. Iar pentru stagiile de specializare pentru absolvenții de învățământ superior se acordă angajatorilor 300 euro/lună/stagiar pentru o perioadă de 6 luni, adica salariul minim pe economie. Acest act normativ, tratat în procedură de urgență, reprezintă o actualizare, la nivel național, a sumelor de care vor putea beneficia persoanele fizice și angajatorii pentru formare profesională de tip ucenicie la locul de muncă și stagii pentru pentru absolvenții de învățământ superior. În acest fel, Guvernul vine și în sprijinul angajatorilor întreprinderilor mici și mijlocii, care nu dispun de resurse financiare pentru a angaja și păstra forța de muncă calificată. Sumele puse la dispoziția angajatorilor de Statul român provin din Programul Operațional Capital Uman, adică din fonduri europene și nu afectează bugetul de stat”, este de părere senatorul social-democrat.

 

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.