Mai multe puncte de ajutor anti-caniculă au fost amenajate în municipiul Arad.
Primăria Municipiului Arad pune în aplicare primele măsuri de combatere a caniculei, prin amenajarea unor puncte de distribuire a apei potabile și puncte de prim-ajutor în clădiri răcoroase sau instituții.
Acestea vor fi activate în intervalul de valabilitate a avertizărilor meteorologice privind creşterea temperaturilor diurne codificate: cod galben, cod portocaliu sau roșu și vor funcționa în zilele lucrătoare, între orele 12 – 17.
Este vorba despre punctele anti-caniculă al căror rol principal este să ofere primul ajutor persoanelor afectate de căldură. Acestea sunt amplasate la intrarea în Palatul Administrativ, Teatrul Clasic Ioan Slavici și în Catedrala Ortodoxă Nouă de la Podgoria.
Canicula este prezentă aproape în fiecare vară, poate produce mari probleme de sănătate celor care nu respectă regulile de protecţie.
Prefectul județului Arad, Toth Csaba, îi sfătuiește pe arădeni să urmeze toate recomandările emise de autorități privind diminuarea efectelor negative pe care le pot provoca perioadele cu temperaturi extrem de ridicate, pentru care astăzi meteorologii au emis o avertizare cod galben.
Reluăm mai jos un set de recomandări adresate populației, privind protecția pe timpul caniculei, emise prin dispoziția secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat:
- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);
- Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
- Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
- Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);
- Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
- Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
- Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
- Nu consumați alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
- Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
- Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
- Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau sau copilul dumneavoastră;
- Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
- Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
- Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de reapus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
Ce măsuri de protecție a angajaților pe timp de caniculă recomandă ITM Arad
Având în vedere prognoza meteorologică a următoarei perioade, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad readuce în atenția angajatorilor obligațiile legale pe care aceștia le au cu privire la asigurarea măsurilor de protecție în ceea ce-i privește pe angajați.
Astfel, în cazul în care temperatura exterioară a aerului depășește +37o sau corelat cu condiții de umiditate mare este atins acest nivel, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare care să conducă la ameliorarea condițiilor de muncă și care să asigure menținerea stării de sănătate a salariaților.
Prin urmare, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă se impun a fi luate următoarele măsuri :
– reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;
– asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea de dușuri precum și asigurarea echipamentului individual de protecție;
Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi ridicate, este obligatoriu ca angajații să fie examinați medical atât la angajare cât și periodic, avându-se în vedere posibilitatea de reducere a programului de lucru sau chiar schimbarea locului de muncă, în cazul persoanelor cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate.
Pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite ce se pot solda cu victime, inspectorii de muncă din domeniul securității și sănătății în muncă vor continua controalele la angajatori, atât pentru a informa cât și pentru a verifica îndeplinirea obligațiilor legale pe care aceștia le au.
„Atragem atenția că nerespectarea dispozițiilor legale în materie, constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1500 lei și 2500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”, precizează conducerea ITM Arad.
FOTO: Arhivă, caracter ilustrativ
Lasă un comentariu