Municipalitatea, arătată cu degetul! Cel mai bătrân copac din Arad, victima drujbei (FOTO)

Municipalitatea, arătată cu degetul! Cel mai bătrân copac din Arad, victima drujbei (FOTO)

Municipalitatea a intrat din nou în colimatorul public, după ce a fost pus la pământ cel mai mare stejar din oraș.

Arădenii semnalaseră de câteva zile intențiile municipalității, una dintre voci fiind cea a Danielei Săbău, consilier local municipal al USR PLUS. Aceasta a postat imagini cu tapa (n.r. – stânga, jos) executată pentru tăierea stejarului.

Ulterior, după ce copacul a fost pus la pământ, au urmat și alte luări de poziție, cea mai pertinentă fiind a inginerului silvic Ovidiu Pîrv:

„26 mai 2023, zi tristă pentru Orașul Arad.

Primăria Arad a tăiat cel mai în vârstă, cel mai gros și monumental stejar din oraș, un copac situat la câțiva zeci de metri de primărie.

I-am cunoscut cu o zi înainte de data de 26 mai pe angajații de la serviciul edilitar din primărie, persoane bine intenționate, dar hotărârea lor de a tăia un astfel de copac este total eronată. Siguranța populației nu intră în discuție în acest caz, aceștia aducând argumente cum este prezența unei scorburi situate la 2 m înălțime. O astfel de scorbură nu ar fi dus la ruperea acestuia, iar scorbura respectivă mai mult ca sigur a fost folosită ca loc de adăpost și reproducere pentru lilieci, exact în această perioadă. Se vede clar, în toate secțiunile că lemnul nu are nici o urmă de putrefacție și dacă veneam peste 100 de ani în parc stejarul era tot acolo.

Primăria Arad în 2019 a achiziționat un tomograf cu ajutorul căruia trebuia să diagnosticheze copacii înainte să se decidă care trebuie tăiaţi, pentru că reprezintă pericol public. Cred că la ora actuală au două astfel de aparate, dar nu le folosesc pentru că specialistul avut a plecat la garda de mediu. Un astfel de aparat nu a costat decât 157.000 lei (fără TVA), dar folosirea lui ar fi dovedit că stejarul nu reprezenta nici un pericol public pentru populație și ar fi salvat un copac monumental, cu o valoare mult mai mare decât 157.000 lei”.

Municipalitatea nu a reacționat încă în acest caz, urmând, probabil, să ofere explicații cel puțin la fel de pertinente pentru tăierea copacului. De urmărit!

Citește și:

O familie de albine a SALVAT de la TĂIERE un COPAC din Arad! Reacție promptă a city-managerului Bogdan Boca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.