NEWS ALERT: S-a decis UCIDEREA tuturor porcilor din zonele afectate de pestă. Ce alte măsuri s-au mai luat

NEWS ALERT: S-a decis UCIDEREA tuturor porcilor din zonele afectate de pestă. Ce alte măsuri s-au mai luat

Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a întrunit astăzi, la Instituția Prefectului – Județul Arad, într-o ședință de analiză a situației prezenței virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Arad. Le ședință a participat și Alexandru Valentin Țachianu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Reprezentantul ministerului a încurajat membrii CLCB să rămână în stare de alertă și să mențină toate măsurile preventive pentru împedicarea propagării virusului, Aradul fiind unul dintre județele în care boala este, totuși, mai puțin răspândită.

„În vederea protejării marilor exploatații comerciale de porci din județ, a industriei cărnii precum și a locurilor de muncă existente, se vor institui cordoane de protecție în jurul acestora. De asemenea, persoanele ale căror animale vor fi sacrificate preventiv primesc despăgubiri, la ora actuală fiind operate 150 de ucideri preventive cu dosar de despăgubire (despăgubirile se acordă doar pentru animalele crotaliate și înregistrate legal în evidențele veterinare). Vor fi menținute covoarele de dezinfecție pe drumurile dinspre zonele unde există focare, precum și filtrele de poliție pentru prevenirea transportului ilegal de suine”, se arată într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului.

De remarcat, că de la reapariția focarelor de pestă porcină africană în județul Arad au avut loc mai multe ședințe ale CLCB, inclusiv cu participarea reprezentanților marilor exploatații de porci („CAI Curtici”, „Smithfield” sau ai Asociației crescătorilor de suine autohtone Mangalița și Bazna). Aceștia din urmă au fost informați cu privire la măsurile de biosecuritate ce trebuie luate pentru evitarea răspândirii virsului în marile exploatații.

În cadrul ședințelor CLCB desfășurate din cauza apariției virsului pestei porcine africane s-au mai stabilit următoarele măsuri:

  • Recoltarea integrală a porcilor mistreți de către gestionarii fondurilor de vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dizlocă efectivul, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate;
  • În zonele de frontieră vânarea mistreților și prădătorilor specifici se efectuează cu echipe mixte. Toți mistreții vor fi testați în laborator (PPA, PPC și trichineloză)
  • Gestionarii fondurilor de vânătoare vor săpa gropi de incinerare în zonele afectate, sub supraveghere oficială sanitar-veterinară prin ardere in situ.

În plus, în urma a ședințelor CLCB din 30 și 31 iulie, Instituția Prefectului a solicitat Gărzii Forestiere Oradea intensificarea acțiunilor de vânătoare pe toate fondurile de vânătoare din județul Arad până la atingerea cotei de 0,5 mistreți/kmp în conformitate cu „Planul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane”, aprobat prin H.G. nr. 830 din 9 noiembrie 2016.

De asemenea, s-a solicitat Administrației Bazinale de Apă Mureș – SGA Arad inventarierea întregului efectiv de suine din cantoanele pe care le are în administrare.

Trebuie spus că Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a dispus: uciderea tuturor porcilor din focare, îngroparea animalelor moarte, dezinfecția mijloacelor de transport prin dezinfectoare rutiere și pietonale la intrarea și ieșirea din localitățile afectate, organizarea de adunări cetățenești cu populația din localitățile afectate și reprezentanții fondurilor de vânătoare, închiderea tuturor târgurilor și piețelor de pe raza localităților afectate, interzicerea oricăror manifestări  sportive sau de altă natură în pădurile unde s-a semnalat virusul pestei porcine africane și în zona de protecție din jurul focarelor.

„Toate măsurile dispuse în cadrul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, precum și toate activitățile instituțiilor cu atribuții și implicate în efortul de a opri răspândirea virsului pestei porcine africane au făcut obiectul unor informări zilnice transmise domnului Viceprim-ministru pentru implementarea parteneratelor strategice ale României, ministru al Afacerilor Interne, interimar, Mihai Fifor.  Colaborăm strâns la nivelul Județului Arad pentru oprirea răspândirii virusului și ne bucurăm de tot sprijinul Guvernului României, materializat și astăzi prin prezența la Arad a domnului Secretar de stat Alexandru Valentin Țachianu căruia îi mulțumesc pentru ajutorul acordat. În acest moment, în județul Arad am izolat toate focarele și  continuăm eforturile pentru limitarea răspândirii și eradicarea virusului. Rog populația afectată să înțeleagă că avem de a face cu o boală sută la sută mortală pentru porci, ce se transmite foarte ușor și care s-a răspândit în mai multe țări. Este foarte important să ținem sub control virusul și să-l eradicăm, pentru a nu pune în pericol aprovizionarea cu hrană, marile exploatații și locurile de muncă pe care acestea le oferă”, a declarat prefectul Florentina Horgea.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.