NOI REGULI pentru TERASELE din Arad! Cum și UNDE vor FUNCȚIONA acestea

NOI REGULI pentru TERASELE din Arad! Cum și UNDE vor FUNCȚIONA acestea

Proprietarii de terase se pregătesc să își primească clienții începând cu data de 1 iunie. Chiar dacă aceasta este o veste bună pentru ei, din cauza faptului că România se află în stare de alertă, vor trebui să respecte mai multe reguli.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a hotărât în urmă cu aproximativ o săptămână ca toate terasele din județ care se află pe domeniul public să fie desființate, iar autoritățile administrației publice locale să ia măsuri pentru ca acest lucru să se realizeze în decurs de trei zile.

Primarul Călin Bibarț a propus mai multe soluții pentru cei care dețin terase, una dintre ele fiind amplasarea de mese cu umbrele, astfel încât să se respecte distanța sanitară.

Potrivit unui nou proiect de hotărâre care va fi supus la vot joi, în cadrul ședinței publice ordinare a Consiliului Local Municipal, terasele vor putea funcționa numai cu respectarea unor condiții.

În raportul de specialitate se arată că:

(1) Amplasarea teraselor pe domeniul public se realizează la solicitarea comerciantului interesat, deținător al unui spațiu de alimentație publică, autorizat (restaurant, bar, cafenea, etc.) , cu respectarea următoarelor condiții:

  1. Solicitantul are obligația de a prezenta, în copie, autorizația privind desfășurarea activității de alimentație publică, vizată la zi, precum și certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale, eliberat de Direcția Venituri din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad, care să ateste îndeplinirea tuturor obligațiilor fiscale. În cazul în care solicitantul nu depune certificatul de atestare fiscală solicitat, autoritatea competentă va solicita Direcției Venituri comunicarea situației fiscale a respectivului contribuabil;
  2. Amplasarea teraselor se va face astfel încât să nu afecteze accesul în curțile imobilelor, în incinta spațiilor învecinate. Terasele se amplasează, de regulă, pe o desfășurare ce nu va depăși frontul unității proprii de lucru;
  3. Amplasarea teraselor nu va afecta în nici un fel siguranța circulației;
  4. Terasele se vor amplasa pe domeniul public, inclusiv în zona actualelor locuri de parcare, după caz. În funcție de situația amplasamentului se va putea realiza un podium cu respectarea cotei de nivel a trotuarului. Terasele vor fi delimitate de zona carosabilă și parcajele laterale, după caz, prin elemente de delimitare și protecție (de tip jardinieră, ghiveci, etc.). Mobilierul va fi adecvat, unitar și se va încadra în ansamblul urban. Acesta constă în mese, scaune și umbrele, care să nu conțină însemne publicitare. În cazul în care este necesară amplasarea unui podium, acesta se va realiza din elemente modulare, ușor manevrabile, care să permită scurgerea apelor pluviale spre gurile de canalizare. Terasele sunt permise în perioada 01.04 – 31.10, proprietarii având obligația să le demonteze cel târziu în data de 01.11.

(3) Avizul de ocupare a domeniului public pentru amplasarea de terase se eliberează comercianților care au înregistrat, în anii anteriori, debite de orice fel față de Municipiul Arad, numai în cazul în care se va face dovada existenței unui angajament de plată a datoriilor față de Bugetul Local, cu constituirea unei garanții.

(1) Prin dispoziție a primarului se stabilesc amplasamentele și regulile de amplasare pe fiecare zonă în parte.

(2) Pentru locurile de parcare desființate se va diminua corespunzător contractul de concesiune pentru parcări, conform H.C.L.M. Arad nr.510/2019.

Această decizie va fi, probabil, o durere de cap în plus pentru șoferi, deoarece oricum este o problemă lipsa locurilor suficiente de parcare în centru, iar acum acestea vor fi și mai puține din cauza teraselor, dacă proiectul va fi aprobat sub această formă.

  1. Ar trebui ca tramvaiele sa circule mult mai des.
    Daca atenteaza la baruri/cafenele din zona centrala atunci chiar ca Aradul va deveni pustiu.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.