Oțelul – aliajul care susține dezvoltarea viitorului verde al omenirii

Oțelul – aliajul care susține dezvoltarea viitorului verde al omenirii

Află care este prognoza în ceea ce privește folosirea oțelului în viitor și modul în care acest aliaj va contribui la susținerea unui viitor verde al planetei.

Viitorul omenirii implică o nouă abordare a modului în care metalele vor fi utilizate. Reinventarea industriei oțelului, orientarea producătorilor care variante noi, bazate pe reciclarea materialelor deja existente, identificarea celor mai bune opțiuni pentru clienți, așa cum este cazul https://metinvestholding.com/ro, reprezintă principalele obiective ale companiilor care activează pe această piață.

Ideea de bază este că materialele care vor fi folosite pentru construirea viitorului să fie prietenoase cu natura, atât în faza de prelucrare, cât și după ce au fost integrate în diverse structuri. Din acest punct de vedere, oțelul, este aliajul cu cele mai mari șanse de susținere a industriilor la nivel global în viitor!

Industria care menține lumea în mișcare

Piața oțelului contribuie cu aproximativ 3, 8% din PIB-ul global (aproximativ 2, 9 trilioane de dolari) și susține 96 de milioane de slujbe în diverse sectoare industriale. Producția de oțel este utilizată în construcții (35% din cantitate), producția de mașini (19%), articole metalice (15%) și producția de țevi (10%). În plus, oțelul este folosit și în alte industrii, precum cea producătoare de aparate și echipamente electronice și electrocasnice (2%) sau în agricultură.

Zona Asiei și Europa sunt principalele regiuni în care se produce oțel, la nivelul anului 2019, Asia asigurând 71, 7% din producția globală (1, 341 milioane tone), iar Europa 16% (298 milioane tone). Germania (25, 1%), Italia (14, 8%) și Franța (9,2%) sunt principalele state producătoare din zona EU, în timp ce România realizează 2, 2% din producția la nivel european. China este cel mai puternic producător de oțel din lume (dar și statul care importă masiv acest aliaj), cu o producție de 996 de milioane de tone (53, 3%).

Cum va influența oțelul viitorul omenirii?

Se discută despre identificarea celor mai avantajoase metode de prelucrare a oțelului și despre utilizarea unei cantități mai mari de aliaj reciclabil. Se vizează reciclarea a peste 90% din oțelul utilizat în acest moment la nivel global. Cu toate acestea, pentru anul 2050, de exemplu, specialiștii consideră că piața de oțel va avea nevoie de materie prima virgină într-o proporție de 50%.

Începând cu 2010 se poate constata o echilibrare în privința modului de obținere a oțelului – furnalele bazate pe oxigen și alte metode de producție au început să fie mai puțin folosite în comparație cu modalitățile electrice. La nivelul Uniunii Europene, în 2019, producția de oțel obținut la furnal a fost de 92,382 milioane tone față de 101,790 milioane tone în 2010. În privința oțelului obținut prin metodele electrice, acesta a ajuns în 2019 la 65,171 milioane de tone. Raportul între cele două categorii de producție este de 58,6% (furnale) și 41, 4% (electric).

Tendințele la nivel mondial în ceea ce privește producția de oțel sunt de “menținerea a curentului actual, pe linia verde” și “o schimbare radical”. În primul scenariu se vizează parcurgerea în același ritm a măsurilor luate la nivel global până în prezent, precum păstrarea aceluiași procent între producția de oțel la furnal sau electric, menținerea ritmului actual de recuperare a oțelului folosit pentru a fi reciclat și stabilirea unor politici regionale de colectare a oțelului vechi în vederea reciclării și reintroducerii în circuit.

În cel de-al doilea scenariu se vizează reducerea consumului de resurse pentru producerea de oțel, identificarea unor soluții alternative și reciclarea unei cât mai mari cantități din oțelul existent pe piață – până la 90%. Se urmărește creșterea nivelului de utilizare a oțelului reciclat în producția de oțel nou, prin reglementarea acestei situații în principalele state producătoare – China, UE și SUA. De asemenea, se urmărește scăderea ponderii de producere a oțelului prin metodele clasice (furnale cu oxigen) până la maxim 25% din volum și, în timp, creșterea până la 100% a modalităților de producție pe cale electrică.

Până în 2050, producția de oțel la nivel global va fi de 2, 8 miliarde de tone, din care 50% va fi obținut din oțelul reciclat (în primul scenariu). În cel de-al doilea scenariu (schimbarea radicală), 70% din producția mondială de oțel va fi “verde”. Oțelul este aliajul viitorului, dar este și materialul care poate contribui din plin la transformarea omenirii, atât la nivel locativ, cât și industrial, prin implementarea celor mai prietenoase soluții pentru mediul înconjurător.

Cuvinte cheie

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.