Papa Ioan al XXIII-lea și Papa Ioan Paul al II-lea vor fi DECLARAȚI SFINȚI, duminică, de către Papa Francisc. La canonizare va participa și o delegație din România

Papa Ioan al XXIII-lea și Papa Ioan Paul al II-lea vor fi DECLARAȚI SFINȚI, duminică, de către Papa Francisc. La canonizare va participa și o delegație din România

Papa Ioan al XXIII-lea (Angelo Roncalli) și Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) vor fi declarați Sfinți de către Papa Francisc duminică în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, celebrată în Piața Sf. Petru din Vatican.

La celebrarea canonizării celor doi Suverani Pontifi va participa și arhiepiscopul mitropolit de București, Ioan Robu, președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, precum și numeroși preoți, călugări, călugărițe și credincioși din întreaga țară.

În cursul dimineții zilei de duminică, în toate bisericile Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), va fi celebrată liturghia pro populo (pentru popor), ca mulțumire pentru canonizarea celor doi Papi.

„Prin celebrarea Sfintei Euharistii, care ne unește, ne vom alătura în rugăciune celor care participă la Sfânta Liturghie a canonizării, la Roma, și întregii Biserici Catolice Universale”, a explicat pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

Ambii Suverani Pontifi care vor fi declarați sfinți au fost la București în decursul vieții lor: Angelo Roncalli, în 1930 și 1932, pe când era în misiune diplomatică în Bulgaria, iar Papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia istoricei vizite din 7-9 mai 1999.

În timpul misiunii diplomatice în Bulgaria, mons. Angelo Roncalli (viitorul papă Ioan al XXIII-lea) a venit la București de trei ori, în vizită la Nunțiul Apostolic, mons. Angelo Maria Dolci.

În august 1930 a vizitat și mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani, iar mai târziu, în 1944, când era delegat apostolic în Turcia, la cererea rabinului-șef al Ierusalimului, Isaac Herzog, i-a ajutat pe evreii români deportați în Transnistria trimițând ajutoare în lagăre și eliberând certificate false de botez.

Totodată, mons. Roncalli a intervenit pe lângă autoritățile turce pentru ca o navă cu evrei români, plecată din portul Constanța cu destinația Ierusalim, să poată traversa apele teritoriale ale Turciei, grație intervenției lui, fiind salvați circa 750 de evrei români, dintre care 250 de copii orfani.

„Atât Ioan al XXIII-lea cât și Ioan Paul al II-lea ne-au iubit țara, poporul și Bisericile, liantul care îi unește însă pe cei doi de țara noastră fiind un călugăr capucin, Ieremia Valahul (1556-1625), primul român ridicat la cinstea altarelor de către Biserica Catolică. Ioan al XXIII-lea a recunoscut virtuțile eroice ale călugărului, la 18 decembrie 1959, iar Ioan Paul al II-lea l-a beatificat, la 30 octombrie 1983, oferind astfel un ocrotitor în Cer românilor prigoniți pentru credința lor”, se arată într-un comunicat de presă remis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.