Riscăm să rămânem fără salubrizare stradală! Ce au decis azi consilierii locali

Riscăm să rămânem fără salubrizare stradală! Ce au decis azi consilierii locali

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Arad s-a reunit miercuri, 2 mai 2018, având două subiecte pe ordinea de zi.

La primul punct s-a aprobat în unanimitate împuternicirea primarului, a direcţiilor sale de specialitate şi a Consiliului Local al Municipiului Arad pentru promovarea documentaţiilor şi aprobarea atribuirii unui contract în mod direct, în regim şi procedură de urgenţă pentru o perioadă tranzitorie,  ca urmare a stării potenţial generatoare de situaţie de urgenţă înregistrată la nivelul Municipiului Arad.  Este vorba despre încetarea contractului de salubrizare stradală începând cu data de 1 mai 2018 şi imposibilitatea asigurării continuităţii serviciului în absenţa unui operator desemnat.

„Precizăm faptul că procedura de licitaţie publică deschisă pentru încredinţarea serviciului public de salubrizare stradală a debutat în urmă cu 2 ani şi jumătate. În tot acest timp ori de câte ori s-a ajuns în situaţia de a se atribui un contract ceilalţi competitori au depus contestaţii, astfel că nu s-a putut încheia un contract cu operatorul declarat câştigător.  Ultima procedură de licitaţie a fost demarată în luna august a anului trecut”, informează Primăria municipiului Arad.

Între timp, marţi, 1 mai a anului 2018, contractul de salubrizare stradală şi deszăpezire a municipiului Arad a încetat, astfel că  pentru a se evita crearea de focare de infecţie, dar şi pentru asigurarea unui climat civilizat şi a unui mediu de viaţă sănătos a fost necesară identificarea posibilităţii încheierii unui nou contract pentru asigurarea serviciului de salubrizare stradală a oraşului.  Întrucât reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „consideră legală și normală situația ca fiind potențial producătoare de situații de urgență”, se impune luarea unor măsuri şi proceduri de urgenţă până la restabilirea stării de normalitate, spun cei de la Primărie.  Măsura propusă a fost închierea unui contract pentru o perioadă determintată de 90 de zile, dar nu mai mult de data încheierii contractului prin procedură competitivă licitaţie publică pentru acord cadru.

Consiliului Local al Municipiului Arad a fost convocat începând cu ora 13 în şedinţă publică extraordinară de îndată, pentru a-şi exprima votul cu privire a măsurile propuse pentru asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare stradală în municipiul Arad .

Grupul PSD-ALDE din CLM, în frunte cu Beniamin Vărcuș, s-au abținut de la vot deoarece ei consideră anormală situația creată de RER Oradea, firmă care a depus contestație în urma licitației, iar astfel „printr-un artificiu juridic”, spune Vărcuș, și-a asigurat continuitate încă trei luni. De asemenea și consilierul local indepedent Marin Lupaș s-a abținut de la vot.

Cu toate acestea, proiectul de hotărâre a întrunit 13 voturi pentru, iar fiind nevoie doar de majoritate absolută și nu de două treimi, acesta a fost adoptat, drept urmare RER își va desfășura activitatea în Arad încă trei luni de zile, după care, este ușor de prevăzut că va urma un alt scandal, alte amânări, iar cei care vor suferi sunt arădenii, care nu numai că au ajuns să fie sufocați de gunoaie și de un miros insuportabil în cartiere, acum același lucru petrecându-se și pe străzile din centru, unde sacii de gunoi stau „ca valiza în gară”, la propriu…

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.