Lipsa de mișcare în rândul copiilor riscă să-i transforme pe aceștia, în câțiva ani, în niște adulți bolnavi, care vor face coadă la farmacii.
Este concluzia tristă și, totodată, alarmantă la care a ajuns Olivia Brosovszki, profesor la Colegiul Economic din Arad, în urma unui experiment pe care l-a povestit pe Facebook.
Iată ce spune Olivia Brosovszki:
În iarnă, pentru că pandemia a închis sălile de sport din școli, profesorii de educație fizică au făcut și ei ce i-a dus capul. Sătulă fiind de orele online, de orele de teorie de cultură sportivă ( oricum nimeni nu era curios si interesat despre ce băteam eu câmpii) mă trezesc să fac un experiment …. Să le explic copiilor cum e cu frecvența cardiacă, frecvența respiratorie. Așadar, în prima fază, învățăm să luăm pulsul în stare de repaus .Bun …. ,, cine are valoarea pulsului intre 60-90 b/ min ( valori normale) ?…. 4 prunci din 24 ….câți, între 80-120 b/ min … 16 ….restul, clar … bolnavi sau obosiți, Doamne iartă-mă!” … peste 120 b/min .. in stare de repaus , 4 copii. Stau și mă gândesc …. Să anunț doctorul școlii sau să continui cu experimentul ? … Merg la risc .. continuăm. Faza doi: 20 de genuflexiuni( aproximativ, 30 secunde) după care luăm pulsul, din nou. Interpretare : 1 elev – 86 b / min – ( face sport de performanță) 2 elevi -100 b/ min, 13 elevi -110- 160 b/min si 6 peste 160 b/min …. adică sunt praf, epuizați. Sunt ingrozită de ceea ce descopăr si le recomand să meargă la doctor, să facă mișcare fizică regulat, dar parcă mă lovesc de un zid … sunt tineri si ….. și nu înțeleg gravitatea situației. De două luni și jumătate ne-am reintors pe terenurile de sport, in aer liber, și am inceput cu partea de alergare pentru a crește capacitatea pulmonară, respiratorie. Unii aleargă, alții se plimbă, alții au scutiri de zi sau zile … dar trebuie să dau și eu ceva note … că pe ochi frumoși tot am dat in ultimii doi ani. Normă de control la ,, rezistență” -1000 m – băieți și 800 m – fetele…. toate clasele de liceu . Iar imi iau șoc – cel mai bun timp la băieți – 3’18” ( cei care aleargă știu despre ce vorbesc) si 3’ 22” la fete . În total 25 de copii reușesc să alerge distanța sub 4 minute …. Peste 100, intre 4 minute si 5 minute … altă majoritate, între 5’ – 6’30” . Nu mai spun numărul celor care au ajuns in 8-9 minute … Bun… eu când sunt supărată mă apucă scrisul … câteodată scriu foarte prost, câteodată mai iese ceva bun. Acum, însă, aș vrea să trag un mare semnal de alarmă, părinților … nu decidenților din ministere ( pe ei nu ii interesează) … E JALE!!! … copiii sunt tot mai ,, obosiți” și nu pot face față unui efort minim. Nu mai e vina pandemiei … e vina noastră, a adulților, a societății! Dacă nu ii orientăm spre practicarea unor activități sportive, ii îndopăm cu fast-food, scoatem scutiri medicale fără un motiv medical întemeiat, generațiile acestea de copii vor fi abonați de tineri la farmacii și la doctori. Vom face din ei o generație de adulți bolnavi!
Cele povestite de Olivia Brosovszki ar trebui să-i determine pe părinți să ia atitudine, să-și încurajeze copiii să facă sport, atât la școală cât și după orele de curs. De asemenea, medicii ar trebui să refuze eliberarea de scutiri, decât dacă chiar este cazul, în baza cărora elevii scapă (dar cu ce implicații!) de orele de sport. Sunt primii pași care se impun a fi făcuți dacă vrem să ne crească copiii sănătoși. Apoi, ar urma și alții, care depind de factorii de decizie, unde știm cu toții că lucrurile se mișcă mai greu. Dar de undeva trebuie început!
Foto: Arhiva
-
aaa 12 mai, 2022, 4:18 pm