În întregul judeţ Timiş, numărul familiilor ce au renunţat la încălzirea centralizată depăşeşte 17.700. Timiş se află pe una dintre primele poziţii în topul judeţelor cu cele mai multe debranşări de la sistemul centralizat de încălzire din ultimii 3 ani, numai în Timişoara peste 16.6001) de familii alegând în perioada 2011 – 2013 un sistem individual de încălzire, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România.
„La nivel naţional, judeţul Timiş se află pe poziţia a treia, după Iaşi şi Galaţi, din punct de vedere al numărului de debranşări de la sistemul centralizat de încălzire din ultimii 3 ani. Astfel, peste 17.700 de familii au ales un sistem propriu de încălzire, dintre aceştia peste 16.600 provenind din municipiul Timişoara”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
Potrivit analizei realizate de companie, CET-urile din judeşul Timiş au pierdut un număr ridicat de abonaţi din cauza problemelor de furnizare a agentului termic, dar şi din cauza dorinţei tot mai mare a locuitorilor de a fi independenţi şi de a avea un confort sporit.
„În acest moment, în judeţul Timiş, mai sunt active doar două CET-uri – Colterm, ce deserveşte oraşul Timişoara (69.053 abonaţi la 31 dec. 2013), şi CL Lovrin (54 de abonaţi la 31 dec. 2013), pentru oraşul cu acelaşi nume, singurul punct termic din Sannicolaul Mare fiind desfiinţat la finele anului 2013, conform datelor furnizate de ANRSC”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.
Acesta a subliniat că, raportat la situaţia din ultimii 11 ani, judeţul Timiş a pierdut 35% dintre abonaţii la sistemul centralizat de încălzire. Astfel, potrivit recensământului din 2002, în judeţul Timiş existau 106.324 de apartamente branşate la CET-uri, pentru ca la finele anului 2013 să existe doar 69.1071) de apartamente branşate, majoritatea în Timişoara.
„Analizând doar situaţia din municipiul Timişoara, în ultimii 11 ani Colterm a pierdut puţin peste 28.000 de abonaţi. Dintre aceştia, peste 16.600 au luat decizia de debranşare în ultimii 3 ani”, a mai spus Drăguleanu.
Reprezentantul companiei estimează, de asemenea, că numărul debranşărilor în judeţul Timiş, şi în special în oraşul Timişoara, va continua să crească, tot mai multe persoane dorindu-şi independenţă termică şi un confort sporit pe toată perioada anului.
„Dincolo de aspectele enumerate mai sus, timişorenii înţeleg că prin optarea pentru o instalaţie individuală pot avea mult mai uşor control asupra costurilor, mai ales în lunile de iarnă”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.
Astfel, analiza Ariston mai arată că, odată cu debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, o pondere importantă din familiile din judeţul Timiş a ales instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz.
„În cazul instalării unei centrale termice de apartament pe gaz, investiţia medie în instalaţia completă este cuprinsă între 4.500 – 7.000 lei, cost ce diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj), dar şi de tipul centralei (convenţională/în condensare)”, a mai precizat Drăguleanu.
Acesta a subliniat, de asemenea, că o economie suplimentară la factura lunară poate fi realizată prin instalarea unei centrale termice în condensare care are un randament de până la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de până la 35%. Acest tip de centrală reprezintă o inovaţie tehnologică aplicată generatoarelor de căldură, fiind mult mai performantă comparativ cu un model de centrală convenţională.
Calculele Ariston mai arată, de asemenea, că în funcţie de tipul de centrală ales – convenţională sau în condensare – investiţia, în cazul unui apartament de 2 camere cu o suprafaţă de 60 mp din Timişoara, poate fi recuperată în cca. 6 ani, în condiţiile menţinerii costului actual al Gcal.
„Previziunile noastre arată că preţul de furnizare al Gcal. s-ar putea majora în următoarea perioadă, autorităţile locale nemaiputând să susţină întreaga subvenţie. În acest caz, amortizarea investiţiei se poate realiza chiar şi mai repede”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.
Economii de peste 900 de lei anual
Conform analizei Ariston, un timişorean poate economisi într-un an peste 900 de lei dacă optează pentru instalarea unei centrale termice într-un apartament de 2 camere, cu o suprafaţă medie de 60 mp.
Astfel, dacă pentru gigacaloria primită de la Colterm un timişorean plăteşte 252 de lei, iar pentru cea produsă de o centrală termică electrică – 553 de lei, în cazul unei centrale termice pe gaz costul ajunge la doar 150 de lei.
Vânzări de 1,33 miliarde de euro
Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre cei mai importanţi jucători internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.
Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale şi de pardoseală, convenţionale şi în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat, pompe de căldură şi panouri solare.
Ariston Thermo Group a înregistrat în 2013 vânzări totale de 1,33 miliarde de euro și a vândut 7,2 milioane de produse în peste 150 de țări. Compania are în total 6.600 de angajaţi în cele 45 de companii şi 7 reprezentanţe aflate în 31 de ţări.
Lasă un comentariu