Prea mulți BANI CHELTUIȚI și TIMP PIERDUT de arădeni pe procese. Iată care sunt AVANTAJELE MEDIERII

Prea mulți BANI CHELTUIȚI și TIMP PIERDUT de arădeni pe procese. Iată care sunt AVANTAJELE MEDIERII

Arădenii cheltuie prea mulți bani și pierd prea mult timp în instanță, fără să cunoască numeroasele avantaje ale medierii, o instituție care nu este recunoscută la adevărata ei valoare în orașul nostru – aceasta a fost concluzia în urma ședinței Adunării Generale Anuale a Mediatorilor din județul Arad.

Potrivit art. 1 alin. 1 din legea nr. 192/2006, Legea medierii: „Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.”

Deși în foarte multe țări europene medierea se bucură de un mare succes, iar populația este informată cu privire la această procedură, la noi majoritatea persoanelor apelează direct la avocat și ajung cu procesul în instanță.

Una din cele mai mari nemulțumiri ale mediatorilor arădeni este aceea că nu au parte de suficientă susținere din partea instituțiilor, cum ar fi Tribunalul Arad, CJA etc, iar cetățenii nu sunt bine informați privind avantajele medierii.

Conform statisticilor, în perioada iunie 2015- iunie 2016 la nivelul Judecătoriei Arad au fost soluționate 96 de dosare în baza acordurilor de mediere, dintre care 13 în procese civile, iar celelalte în cauze privind minori și dreptul familiei.

La Tribunalul Arad, în aceeași perioadă, au fost trimise spre soluționare 8 dosare în urma încheierii acordului de mediere, având ca obiect rectificări de carte funciară și obligația de a face. De menționat este faptul că părțile pot apela la mediator și în cauze penale, însă numai în cazul infracțiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împacarea părților înlătură răspunderea penală.

De asemenea, numărul acordurilor de mediere nu este reflectat în totalitate în statisticile instațelor, deoarece nu toate ajung la instanță, existând cazuri în care acestea nu trebuie înaintate la judecător, ci conflictul dintre părți poate fi stins la mediator.

Cele mai importante avantaje ale acestei proceduri, în raport cu procesele în instanță, sunt faptul că la mediator conflictele se pot stinge mult mai rapid, este asigurată confidențialitatea, față de sălile de judecată unde procesele sunt publice, costurile sunt mai mici, iar taxele de timbru se restituie în cazul realizării acordului de mediere în cadrul unui proces și, cel mai important, prin rezolvarea conflictelor în fața mediatorului, ambele părți câștigă, deoarece ajung la o înțelegere care este în favoarea ambelor părți.

Concluzia este că, la Arad, medierea nu este cunoscută și aplicată în măsură suficientă iar în ciuda eforturilor mediatorilor activi, această profesie nu a reușit încă să își câștige locul binemeritat printre celelalte profesii liberale și nici nu este încurajată de toate instituțiile abilitate, motiv pentru care se depun în continuare demersuri în vederea colaborării cu acestea.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.