Precizări privind purtarea măștii de protecție în aer liber în județul Arad. Care sunt excepțiile

Precizări privind purtarea măștii de protecție în aer liber în județul Arad. Care sunt excepțiile

Autoritățile vin cu precizări privind purtarea măștii de protecție în județul Arad.

În cursul zilei de miercuri a fost publicată în Monitorul Oficial modificarea Ordinului comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne cu nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, în sensul introducerii articolului 12, cu următoarele prevederi:

„În localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise. Sunt exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, prin hotărâri ale comitetelor județene, respectiv al municipiului București pentru situații de urgență.”

„Ținând cont de hotărârile adoptate astăzi de Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, dar și de cele din zilele anterioare prin care se constată depășirea anumitor praguri ale incidenței COVID-19/1000 locuitori în unități administrativ-teritoriale din județul Arad, la data prezentului comunicat, prevederea legală menționată mai sus se aplică în localitățile prevăzute în Anexele 1 și 2 ale HCJSU nr. 176/07.10.2021, cu excepția comunei Fântânele, unde depășirea incidenței 6 a avut loc astăzi iar prevederile aferente se aplică începând de mâine, 8 octombrie 2021. Unitățile administrativ-teritoriale unde astăzi trebuie purtată masca și în exterior sunt: Păuliș, Archiș, Sebiș, Apateu, Zădăreni, Livada, Bârzava, Lipova, Zăbrani, Covăsinț, Ususău, Ignești, Vărădia de Mureș, Bata, Vladimirescu și Arad. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad nu a adoptat, în ședința de astăzi, alte excepții de la obligativitatea purtării măștii de protecție față de cele enunțate în Ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne cu nr. 874/81/2020, cu modificările și completările ulterioare. Precizăm că în conformitate cu decizia CJSU Arad, purtarea măștii în exterior se asociază ca termen de implementare calupului măsurilor restrictive privind desfășurarea activității operatorilor economici din comerț și prestări servicii între orele 5-22, respectiv interzicierii circulației persoanelor nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Astfel, măsura purtării măștii în exterior nu se va impune pe o perioadă de 14 zile din momentul depășirii incidenței, ci va fi ridicată la scăderea incidenței sub 5,5”, precizează reprezentanții Prefecturii Arad.

În localitățile cu incidența COVID-19 sub 6/1000 de locuitori se aplică în continuare, în privința purtării măștii de protecție, celelalte prevederi ale Ordinului comun 874/81/2020 precum și prevederile HCJSU Arad nr. 141/15.09.2021 prin care se impune purtarea măștii de protecție: „în toate spațiile publice deschise de genul piețelor, târgurilor, bâlciurilor, talciocurilor, spațiilor comerciale, stațiilor pentru transportul în comun, fără a se limita la acestea, precum și în alte zone cu potențial de aglomerare și unde nu se organizează controlul epidemiologic la accesul în perimetru din Județul Arad”, precum și „pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ din Județul Arad, pentru persoanele care staționează în acest perimetru.”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.