Premieră naţională în judeţul Arad: A fost inaugurată prima grădină terapeutică din România

Premieră naţională în judeţul Arad: A fost inaugurată prima grădină terapeutică din România

Prima grădină terapeutică din România a fost inaugurată în judeţul Arad, la Mocrea. Aproximativ 40 de pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie din Mocrea au fost incluşi într-un proiect pentru realizarea primei grădini terapeutice din România, ca formă de terapie ocupaţională, pentru tratarea afecţiunilor celor internaţi.

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a inaugurat marţi această grădină terapeutică inedită în România. Este un proiect dezvoltat de Spitalul de Psihiatrie din Mocrea, în colaborare cu Marcela Nicşanu, inginer peisagist. Grădina se întinde pe o suprafaţă de 1500 de metri pătraţi, unde au fost plantate circa 3.000 de plane (flori, plante aromatice, arbuşti – cu proprietăţi terapeutice), valoarea proiectului fiind de 30.000 de lei, sumă alocată de Consiliul Judeţean Arad.

„Ideea s-a născut din necesitatea ocupării timpului pacienţilor noştri, altul decât cel ocupat cu activităţile curente desfăşurate împreună cu asistenţii. Împreună cu cele două specialiste în psihologie, am ajuns la concluzia că cea mai bună activitate ar fi terapia prin plantarea florilor, îngrijirea grădinii. Bolnavii sunt foarte încântaţi, lucrează, se implică nu doar ca efort fizic, ci şi emoţional. Sunt convinsă că această activitate este benefică pentru ei”, a afirmat Monica Pele, managerull Spitalului de Psihiatrie din Mocrea.

De asemenea, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean, salută această iniţiativă: „Mă bucur că a apărut acest proiect, primul din România, şi sunt convins că el va avea efecte pozitive asupra acestei categorii speciale, a persoanelor cu probleme psihice. Se cunoaşte că acest gen de terapie este foarte utilizat în Europa, în ţări precum Anglia sau Norvegia şi cu siguranţă pacienţii din acest spital vor beneficia din plin de efectele ei. Vom încerca să extindem terapia horticolă şi la celelalte spitale cărora le permite spaţiul pentru astfel de grădini, care pot deveni totodată şi mijloace de terapie ocupaţională, dar şi oaze de recreere, care nu pot decât să fie benefice bolnavilor”, a afirmat Nicolae Ioţcu.

Spiritul acestei idei, inginerul horticol Marcela Nicşeanu, a afirmat, la rândul ei, că „terapia horticolă este un proces care utilizează plante şi activităţi de grădinarit pentru a îmbunătăţi social, educaţional şi  psihologic precum ajustarea fizică a persoanelor ce vor să-şi amelioreze corpul, mintea şi sufletul. Terapia horticolă a ajuns şi în România, în beneficiul bolnavilor, sprijinind persoanele aflate într-un proces de redescoperire şi recuperare”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.