Primarii arădeni ACUZAȚI DE LUARE DE MITĂ, TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ de DNA

Primarii arădeni ACUZAȚI DE LUARE DE MITĂ, TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ de DNA

 Zi decisivă pentru cei trei primari liberali din Arad acuzați de luare de mită. Aflați în prezent sub control judiciar, Aurel-Mircea Radiţa (Șicula), Traian-Gheorghe Balint (Covăsînț) şi Teodor Avram (Almaș), au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că la data de 05 decembrie 2014, între primăria comunei Șicula, în calitate de achizitor și o societate comercială în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de 5.186.855 lei inclusiv TVA, având ca obiect „asfaltare străzi în comuna Șicula, județul Arad”.

Potrivit DNA, în același context, în cursul anului 2015, pentru „buna derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare plăților pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menționat, inculpatul Radița Aurel-Mircea, în calitate de primar și ordonator de credite, a pretins și primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză) suma de 2.500 lei.

De asemenea, procurorii susţin că într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuție lucrări cu aceeași societate comercială în valoare de 468.341 lei inclusiv TVA, la data de 12 iunie 2015, inculpatul Balint Traian-Gheorghe, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, județul Arad, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent și fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv la aceeași dată suma de 3.000 lei.

La fel a procedat și inculpatul Avram Teodor care, în cursul anului 2015, în calitate de primar și ordonator de credite al comunei Almaș, a pretins cu titlu de mită de la același om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei.

Conform DNA, sumele de bani menționate mai sus au fost primite de cei doi edili pentru același motiv, de ”bună derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare efectuării plăților.

Dosarul de luare de mită a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsura preventivă a controlului judiciar, între ale cărei obligații figurează și aceea de a nu exercita funcția de primar, folosită la comiterea faptei, măsură care este aplicabilă față de inculpații Balint Traian-Gheorghe și Avram Teodor.

Procurorii DNA fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.