Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tradiții și obiceiuri

Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tradiții și obiceiuri

Pe 29 iunie Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, această sărbătoare marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului.

Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero.

Ce trebuie și ce nu trebuie să faci în această zi (tradiții/obiceiuri)

În această zi este bine să împărţim mere dulci şi miere atât prietenilor cât şi vecinilor, urându-le să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoşi pentru a gusta aceste daruri şi la anul. După ce am dăruit aceste ofrande, după masa de prânz, mâncăm şi noi mere din recolta acestui an şi miere, apoi ne punem o dorinţă. Tradiţia spune că această dorinţă se împlineşte.

Potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

Pe durata postului, femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele și strâmbă trupul femeii pe care o găsesc lucrând.

Se spune că cine se scoală de dimineață, în fiecare zi de post, ca să vadă răsăritul Constelației Cloșca, va avea tot anul parte de bine și i se vor împlini toate dorințele.

În zilele de post ale Sâmpetrului, există obiceiul ca, la țară, mamele să lege la gâtul fetelor usturoi sau pelin ori să le pună aceste plante pe tălpi, ca atunci când trec frumoasele, adică ielele, să nu zăpăcească mințile copilelor.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul. Tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare. Apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.