Primarul comunei Secusigiu acuză Guvernul de BLOCAREA unor proiecte majore pentru comunitate

Primarul comunei Secusigiu acuză Guvernul de BLOCAREA unor proiecte majore pentru comunitate

Primarul comunei Secusigiu, Ilie Cheșa, a prezentat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, două proiecte majore, extrem de necesare, desfășurate la nivelul comunei pe care o conduce, dar care sunt momentan în impas din cauza Guvernului. Astfel, proiectul de alimentare cu apă din localitățile ce compun comuna Secusigiu și de cel de cadastrare generală sunt blocate.

Cum comuna Secusigiu este una dintre cele mai sărace comune din județul Arad, cu doar 180 de angajați la nivelul întregii comune, veniturile provin doar din taxele și impozitele cetățenilor. Prin urmare, primarul Ilie Cheșa spune că proiectele stau la mâna guvernanților care, atunci când vine vorba de județul Arad, uită să aloce bani.

„Având în vedere că sprijinul Guvernului pentru județul Arad este aproape de zero, vreau să spun că sunt foarte supărat pentru că avem două proiecte mari la nivelul comunei, care stau în impas. Este vorba de proiectul de alimentare cu apă și de proiectul de cadastru general, acesta din urmă fiind finanțat în mare parte din fonduri europene, Guvernul având obligația de a aloca doar 5% din suma totală. Cum Guvernul nu a contribuit cu partea sa, acest proiect stă blocat de peste un an de zile, termenul fiind de un an. Nu știu ce să le mai spun oamenilor, care au primit cu mare bucurie acest proiect de cadastrare gratuită”, a declarat Ilie Cheșa.

În ceea ce privește alimentarea cu apă de la nivelul comunei Secusigiu, acest proiect stă blocat de peste un an și jumătate. Proiectul, cu o valoare totală de 4,5 milioane de euro, a debutat în anul 2010, acesta decurgând foarte bine până la finalul anului 2012, moment la care fondurile atrase erau în jurul sumei de un milion de euro. Din anul 2013 lucrurile s-au schimbat, proiectul fiind afectat de Ordonanța Guvernului nr. 28.

„Lucrurile au decurs foarte bine până la finalul anului 2012, dată până la care am reușit să atragem aproximativ un milion de euro. Din 2013 încoace n-am mai făcut nimic, pentru că lucrurile s-au schimbat de la Ministerul Dezvoltării, prin Ordonanța Guvernului nr. 28. După această OG se alocă o anumită sumă, se lucrează doar de suma alocată și se facturează doar atât. Noi suntem în situația în care avem o sumă destul de mare facturată. Am trecut de pe un program pe altul și nu am primit nici un leu. Am semnat un contract de finanțare de 400.000 de lei, dar am rămas doar cu acel contract, banii nu i-am văzut nici astăzi. Din ce știu eu, pe OG 28 au fost retrași banii alocați pentru lucrările de apă și canalizare de la nivelul întregului județ. Anul acesta am semnat un contract de 300.000 de lei și sperăm că măcar acești bani vor intra, deși suma este insuficientă pentru a face deconturile constructorilor. Noi ne dorim din tot sufletul să continuăm această lucrare, pentru că materialul este adus, iar într-o localitate avem deja băgată conducta în pământ. Totuși, constructorii sunt blocați, având în vedere că sunt deja facturi blocate de aproximativ 1,5 milioane de lei”, a mai declarat Ilie Cheșa, menționând că primăria Secusigiu nu își permite să plătească acele sume din bugetul local, banii abia ajungând pentru întreținerea școlilor și grădinițelor din comună.

Pe de altă parte, primarul comunei Secusigiu spune că speranța comunităților mai mici stă în fondurile europene. Acesta a reușit să acceseze anumite proiecte prin Grupul de Acțiune Locală (GAL).

„Având în vedere cât de greu se mișcă lucrurile la nivel guvernamental, speranța comunităților mici stă în fondurile europene. Comuna Secusigu a reușit să acceseze, prin Grupul de Acțiune Locală, un proiect de amenajare trotuare în valoare de aproximativ 250.000 de lei, însemnând 2 km de trotuare. Contractul de finanțare l-am semnat luna trecută, iar zilele trecute am făcut achiziția și urmează să începem lucrarea. Sper ca până în toamnă să putem inaugura noile trotuare. Totodată, avem pregătit un proiect de reabilitare și modernizare a remizei de pompieri. Proiectul este gata și vrem ca în perioada imediat următoare să îl și depunem, pentru că la Sânpetru German avem o tradiție de peste 130 de ani, motiv pentru care ne dorim o remiză modernă. Valoarea acestui proiect este de 334.000 de lei”, a mai declarat Ilie Cheșa.

 

  1. ce fata de primar are….Apropo…asta cate clase are? Cate din ele facute3 la fara frecventa sau la seral? Nu de alta dar e moda la PD-L sa fii analfabet

    Raspunde
  2. acum te iei de preacinstitul Ioan Farcaş , acesta saracul sa straduit enorm sa se alfabetizeze , dar nu a reusit sa faca decat 5 clase . asa ca nu poate fi numit analfabet , ci doar semianalfabet .

    Raspunde
    • @penti
      Mai degraba partial alfabetizat…La cat tupeu astia si clasa a 5 a au facut-o la seral….Mai putin si intra pe la mititica in grup organizat. Acolo au posibilitatea sa faca invatamant de la distanta…. 🙂

      Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.